Search

Banjaluka: Sistematski problem odlaska kvalitetne radne snage i nedovoljnog broja radnika

Firme koje ovih dana rade niskogradnju u Banjaluci probijaju sve rokove, jer im nedostaje kvalitetne radne snage, koja sve više odlazi u inostranstvo.

Rekao je ovo gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić, naglašavajući da najmanje naredna dva mjeseca neće biti saniran nijedan dio puta, jer nema slobodnih izvođača radova.

Nakon što se na jučerašnoj Skupštini grada povela polemika oko najaktuelnijeg problema ovih dana – gužve u saobraćaju i probijanja rokova za završetak radova, Radojičić je objasnio da se iza svega kriju mnogo dublji problemi.

Prema njegovim riječima gužve u saobraćaju i loši putevi, posljedica su odlaska kvalitetne radne snage, zbog čega firme imaju problem i ne mogu da prate tempo koji zahtjeva Gradska uprava.

– Činjenica je da ne možemo stati sa radovima. Sada se vide posljedice odlaska stanovništva i radnika, jer naše građevinske firme imaju mnogo problema, zbog toga što nemaju dovoljno radnika da mogu da pokriju sve ovo poslove koje smo započeli – rekao je Radojičić.

Banjaluka ove godine ulaže oko 30 miliona KM u različite projekte, za koje, kaže gradonačelnik, treba mnogo firmi i radnika.

– Mi možemo da pojačamo nadzor i naplaćujemo penale, ako neko probije rokove ili ne uradi kvalitetno posao, ali ovdje se radi sistematskom problemu odlaska kvalitetne radne snage i nedovoljnog broja radnika – dodao je Radojičić.

 

Moglo je i drugačije

Sa druge strane, pojedini odbornici smatraju da se nije trebalo ulaziti u sve projekte odjednom i da se sve može uraditi drugačije.

– Sramota je da se jedan kružni tok pravi više od pola godine. Možemo sada otići dole i vidjeti da dva radnika rade, a jedan pije pivo. Da se mene pita, firmi koja toliko griješi i kasni sa radovima nikada više ne bih dao da radi ijedan posao u gradu – komentarisao je PDP-ov odbornik Draško Stanivuković.

Sličnog mišljenja je Saša Lazić (NDP) koji tvrdi da grad, bez obzira na sve, nije morao u isto vrijeme da radi na tri velika projekta vezana za saobraćaj, jer ta gužva svakodnevno pravi probleme hiljadama ljudi koji svaki dan idu sa posla.

 

I rupe će sačekati

Gradonačelnik je objasnio da najmanje naredna dva mjeseca neće biti sanirane gradske i prigradske saobraćajnice, jer jednostavno nema slobodnog izvođača radova.

– Sa ovakvim zakonima o javnim nabavkama nikako ne možemo rješavati rupe na putu, jer ne možemo raditi nezakonito. Ne možemo uzeti firmu, dovesti je na ulicu i reći im da rade, moramo poštovati procedure – rekao je Radojičić.

Druge objave u kategoriji