Search

Reformski paket: Podrška primjeni novih metoda rada Birou Vogošća

U svrhu unapređenja posredovanja i identifikacije potreba nezaposlenih osoba radi se na jačanju savjetodavne funkcije, pri čemu ključnu ulogu ima savjetodavac koji svojim kompetencijama vodi savjetodavni proces sa nezaposlenim osobama. Danas je u svrhu jačanja kompetencija savjetodavaca pružena podrška birou Vogošća, tom prilikom coaching obavljen i posmatranje poslovnih procesa. 

Zahvaljujući boljim interesom poslodavaca iz realnog sektora u Vogošći, te shodno potpisanim Ugovorom o saradnji između Opštine Vogošća i JUSZZKS, savjetodavna funkcija počinje da daje rezultate te postaje ključni alat u posredovanju. Samo od januara do maja je izrađeno 92 Individualna plana zapošljavanja, te se u proces posredovanja primarno upućuju kandidati sa kojima je izrađen IPZ i koji odgovaraju potrebama poslodavaca. Odjavljivanje sa evidencije zbog zapošljavanja u Vogošći je evidentno i iz PMS učinka gdje je Vogošća trenutno na drugom mjestu, odmah iza Biroa Novi Grad i 32% nezaposlenih se odjavilo u roku od 6 mjeseci od prijave na evidenciju. Istovremeno u Vogošći uspješno djeluje i Klub za traženje posla, te se veliki broj kandidata iz Kluba zapošljava. 

Do sada su realizovane obuke za tri grupe učesnika na temu “Potrebe nezaposlenih i Individualni plan zapošljavanja”, dok se paralelno organizuje coaching savjetodavcima na različitim lokacijama. Tokom juna ove aktivnosti se nastavljaju, te će naredne sedmice biti održane obuke za dvije grupe učesnika, za savjetodavce Službe za zapošljavanje HNŽ i Zavoda za zapošljavanje RS Filijala Trebinje. 

Druge objave u kategoriji