Search

Bh. radnik svjetski šampion u plaćanju doprinosa državi

Doprinosi koje jedan zaposleni radnik u Bosni i Hercegovini uplaćuje državi među najvišima su u svijetu, tačnije na 19. mjestu od 114 zemalja obuhvaćenih istraživanjem globalne revizorske mreže KPMG.

Svaki zaposleni radnik u našoj zemlji plaća 31 posto doprinosa na plaću. Ukoliko uzmemu prosječnu prošlogodišnju plaću u BiH koja se kreće oko 830 KM, za doprinose vam se odbija približno 260 KM.

Kada na ovu cifru dodate još 10,5 posto koje uplaćuje vaš poslodavac, onda dođete do nevjerovatne cifre. Poređenja radi, radnik u Hrvatskoj plaća 19,5 a u Srbiji samo sedam posto.

“Najveći problem vezano za doprinose je to što uposleni nije uopće svjestan da se ovo njemu pripisuje na teret. Nama je cilj da pozovemo akademsku zajednicu na raspravu o opravdanosti takvog izdvajanja, da pozovemo vanbudžetske fondove na veću efikasnost i vlasti da više urade na zapošljavanju velikog broja nezaposlenih kako bi se poreska osnovica proširila što bi za posljedicu imalo eventualna smanjenja stope doprinosa kako bi se radnici olakšali”, kaže za Klix.ba Damir Mehmedbašić, finansijski analitičar i direktor Centra za zastupanje građanskih interesa.

Sistem doprinosa u Federaciji sastoji se od obaveznog penzionog osiguranja, koji se uplaćuje u Federalni zavod PIO (radnik 17 posto, poslodavac 23 posto), obaveznog zdravstvenog osiguranja (radnik 12,5 posto, poslodavac 16,5 posto) koji se uplaćuje u kantonalne zavode zdravstvenog osiguranja i osiguranja u slučaju nezaposlenosti (radnik 0,5 posto, poslodavac 2 posto) koji se uplaćuje u kantonalone zavode za zapošljavanje odnosno Federalni zavod za zapošljavanje.

Od 114 zemalja koje su učestvovale u istraživanju, najmanja stopa doprinosa je u Španiji i ona iznosi 3,3 posto.

Druge objave u kategoriji