Search

Čengić: Apsurd je da na birou ima 950 vozača, a firme ne mogu naći vozače

Potpredsjednik ESVKS-a Safudin Čengić smatra da je najvažnije da Služba za zapošljavanje bude posrednik između poslodavaca i nezaposlenih.

“Insistiramo na tome da Služba zapošljvanja nije socijalna služba već da se koristi za pronalazak posla. Na evidenciji je više od 950 vozača, a mi mjesecima tražimo vozno osoblje i ne možemo dobiti nijednog vozača. U Službi se nalaze osobe koje i ne traže posao, a možda odavno rade negdje, dok mi porezni obveznici izdvajamo novac za njihovu brigu”, kazao je Čengić.

Istakao je kako se poslodavci nadaju da će na birou biti osobe koje nemaju posla i aktivno ga traže te su spremne na doedukaciju i prekvalifikaciju, kako bi rasteretili budžete i taj novac iskoristili u druge svrhe, a ne finansiranje osoba koje ne žele posao.

Nacrt Zakona o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba u KS predviđa da osoba prilikom ponovnog prijavljivanja na evidenciju nezaposlenih osoba ima tretman osobe koja se prvi put prijavljuje na evidenciju nezaposlenih osoba, što ide u prilog socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba.

Zakon o zdravstvenom osiguranju FBiH, član 19. stav 12 decidno reguliše prava nezaposlenih osoba koje su prijavljene u zavodu za zapošljavanje.

 
 
 

Druge objave u kategoriji