Search

CERK Klub za traženje posla poziva članove

JAVNI POZIV ZA NEZAPOSLENE MLADE LJUDE

Nezaposlenost mladih uzima očit danak ne samo na finansije, nego i na promjene u sistemu vrijednosti, samopouzdanje i motivaciju za aktivnije i odlučnije traženje posla i uključivanje na tržište rada. To je fenomen koje ne utiče samo na nezaposlenoga pojedinca, nego i porodicu nezaposlenoga, ali i širu društvenu zajednicu.

To utiče na lične odnose, raste osjećaj nesigurnosti u sebe i svoje sposobnosti, zatim na povećanje pasivnosti odnosno smanjenje energije i zadržavanje zamaha u potrazi za poslom. Stanje nezaposlenosti donosi i ozbiljne psihološke i socijalne posljedice kao što su promjene u radnoj etici i radnim vrijednostima, kriminalna i delinkventna ponašanja kao agresivni oblik reakcije na takvo stanje, zatim socijalnu izolaciju te pesimistične i negativne stavove prema traženju posla koje razvijaju alternativne vrijednosti i stavove prema životu.

TKO JE GLAVNI KRIVAC ILI KRIVCI ZA LOŠE STANJE NA TRŽIŠTU RADA?

Na tržište rada djeluje više faktora, a neki od njih su nedostatak potražnje, nedostatak pojedinih vještina unutar ponude na tržištu rada, neoptimalan način potrage za poslom, neadekvatne metode i slabije vještine za traženje posla, rigidnost plata i drugi.

S tim u vezi, Jedinstvena organizacija mladih (JOM) Jelah u saradnji sa Njemačkom organizacijom za tehničku saradnju (GIZ GmbH, kancelarija Sarajevo), Službom za zapošljavanje Zeničko – dobojskog kantona (Biro rada Tešanj), Općinom Tešanj i Centrom za održivi razvoj (COR) Tešanj, a u okviru rada i djelovanja CERK Kluba za traženje posla pokreće program pod nazivom ”Mladi na tržištu rada”.

Ciljevi programa su:

– Povećati sposobnosti nezaposlenih mladih za efikasnije uključivanje na tržište rada,
– Povećati interakciju između nezaposlenih mladih osoba i poslodavaca.

Učešće u programu će pomoći nezaposlenim mladim osobama da identifikuju i primjene usvojene vještine i kompetencije neophodne za aktivno traženje posla te da bolje razumiju osnovne kriterije, prakse i politike zapošljavanja poslovnih subjekata. Također će dodatno potaknuti samorefleksiju i spoznaju kod mladih o vještinama i kompetencijama koje posjeduju za efikasnije usmjeravanje i planiranje karijere te razvoj motivacije i samoaktivacije i preuzimanje odgovornosti za aktivnije i odlučnije traženje posla.

Aktivnosti programa su:

1. Obuka za aktivno traženje posla – 6 x 4 sata
2. Grupno savjetovanje (CERK petofazni model) – 3 x 90 minuta
3. Individualno savjetovanje (PASOŠ kompetencija) – 3-4 x 2-3 sata
4. Debatne radionice sa poslodavcima – 3 x 90 minuta
5. Tematske posjete poslovnim subjektima – 5 x 90 minuta

NAPOMENA:
Svaki prijavljeni kandidat/kinja može izabrati učešće na svim aktivnostima programa ili učešće na najmanje 3 od 5 ponuđenih aktivnosti, s tim da je učešće na obukama obavezno za sve prijavljene kandidate/kinje, a učešće na ostalim aktivnositma po izboru na način kako je to prikazano u prijavi.

Tačan plan i vremensku dinamiku realizacije svih aktivnosti, svi kandidati/kinje koji budu učestvovali u programu, će naknadno dobiti.

U cilju detaljnog informisanja svih zainteresiranih o sadržaju i uslovima učešća u programu, JOM Jelah organizuje INFO DAN, koji će se održati u utorak, 03.02.2015. godine u Sali Općinskog vijeća Tešanj, sa početkom u 11:00 sati.

Pozivamo sve zainteresovane i nezaposlene mlade ljude između 18 i 35 godina starosti, sa područja općine Tešanj, da se prijave.

UČEŠĆE JE BESPLATNO I BROJ MJESTA JE OGRANIČEN.

Naučite kako da se što uspješnije predstavite potencijalnim poslodavcima, da ostavite dobar utisak, da postanete ozbiljna konkurencija ostalim kandidatima, da iskoristite vlastite potencijale i da pronađete posao. Posao se ne čeka, posao se traži!

ROK ZA PRIJAVU JE 15.02.2015.

Više informacija o Programu možete dobiti putem:
T: +387 62 804 739; +387 62 589 929
E: info@cerk.ba
W: www.cerk.ba
F: www.facebook.com/cerk.ba

Prijavni formular za učešće u Programu možete pronaći na linku:
https://cerk.ba/p_klub.php

Budite kreatori Vaše budućnosti!

Druge objave u kategoriji