Search

Četiri godine Kluba za traženje posla u Banjaluci – 36% članova zaposleno

Danas je prigodnim aktivnostima obilježeno 4 godine rada Kluba za traženje posla u Banjaluci, organizovana je press konferencija, te Okrugli stol sa poslodavcima i nezaposlenim licima.

Klub za traženje posla je aktivna mjera Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske. Kroz Klub za traženje posla Banjaluka za četiri godine prošlo je 366 mladih do 30 godina starosti, a 130 ih je našlo zaposlenje, istaknuto je na konferenciji za novinare banjalučkog Biroa za zapošljavanje. Uspješnost od 36% je izuzetan rezultat za ovu vrstu aktivne mjere, a Klub se nalazi na trećem mjestu rang liste za cijelu BiH iza Modriče i Sarajeva.

Samo je u ovoj godini usluge Kluba potražilo 159 ljudi, a 57 je pronašlo zaposlenje. Među njima je pet lica pokrenulo samostalni biznis i dobilo podsticaj Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske. Iako 57 možda ne znači puno za velike brojke nezaposlenih, jako je bitno da Zavod pruža savjetodavne usluge kojima nezaposlenim licima pomaže da pronađu zaposlenje.

Šef Biroa za zapošljavanje Banjaluka Mladen Vrećo istakao je da se u Klubu mladi edukuju i pripremaju da što kvalitetnije dođu na tržište rada. “Kroz obuke stiču znanja u pisanju CV-ja, molbe za posao, pripreme za intervju i direktno kontaktiranje poslodavaca”, naveo je Vrećo i dodao da statistika pokazuje da je u Srpskoj za period od septembra 2013. do septembra 2014. godine 3,5 odsto manji broj nezaposlenih na evidenciji Zavoda.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Rukovodilac Projekata zapošljavanja mladih (YEP), koji podržava Švajcarska agencija za razvoj i saradnju (SDC), Ranko Markuš je ukazao da je aktiviranje mladih na tržištu rada jako značajno, jer su mladi demotivisani za konkurisanje na određeni posao, prije svega zbog učestale pojave nepotizma i partijskog zapošljavanja u društvu.

On je naveo da je posljednjih godina prisutna reforma Zavoda, te da se osim same evidencije, onima koji traže posao nudi i savjetodavna usluga, a kub je upravo to – grupno savjetovanje nezaposlenih lica, koje stručni savjetodavci vode ka zapolenju.

Markuš je napomenuo da ankete pokazuju i da je veliki broj ljudi na birou isključivo zbog ostvarivanja određenih prava.

Dragan Pejaković je, zahvaljujući obuci u Klubu za traženje posla Banjaluka, pokrenuo vlastiti biznis i otvorio firmu za tapaciranje namještaja i galanteriju.

“Imao sam obuku 15 dana i dobio sam potrebne informacije za otvaranje firme”, rekao je Pejaković novinarima u Banjaluci.

U toku dana je održan i Okrugli stol sa poslodavcima, na kojem je 10 poslodavaca iznijelo svoje stavove po pitanju zapošljavanja, ali i saradnje sa klubom. Klub se do sada pokazao kao aktivan posrednik kvalitetne radne snage prema privatnim poslodavcima, dok saradnja sa javnim institucijama još može biti poboljšana. Istaknuta je i inicijativa da bi trebalo Klub otvoriti i u Laktašima, zbog velikih zahtjeva za radnicima,

U Republici Srpskoj otvoreno je 11 klubova za traženje posla kroz koje je zaposleno oko 1.100 mladih ljudi. Voditelj kluba Dalibor Žunić je najavio da će se 29.10. održati promovisanje nekoliko priča o uspjehu kluba, te da će biro posjetiti predstavici Švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC), među kojima će biti šefica operacija za Bosnu i Hercegovinu i direktorica za zapadni Balkan.

Atmosferu na današnjem obilježavanju četvrte godišnjice rada Kluba za traženje posla Banja Luka možete vidjeti i u narednoj fotogaleriji (za prikaz galerije kliknite na narednu sliku)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Druge objave u kategoriji