Search

Delegacija SDC iz Švajcarske u posjeti Klubu za traženje posla Banja Luka i lokalnoj inicijativi Funky Guerrilla

Predstavnici Švicarske agencije za razvoj i saradnju (SDC): šefica SDC za BiH gđa. Guha, šefica SDC za zapadni Balkan gđa. Bruchez Brugger, direktor SDC u BiH g. Guntern i njegov zamjenik g. Kramer te programska koordinatorica, gđa Alijagić, u pratnji YEP tima posjetili su Klub za traženje posla Banja Luka (Biro za zapošljavanje Banja Luka) i lokalnu inicijativu „Socijalnim preduzetništvom do aktivnog zapošljavanja mladih“ koju na teritoriji opštine Gradiška (mjesna zajednica Nova Topola) implementira udruženje Most.

U Klubu za traženje posla Banja Luka koji je u protekla dva dana obilježavao četiri godine rada, delegacija SDC-a prisustvovala je prvoj radionici nove grupe korisnika. Prezentaciji koju je Klub organizovao za ovu svrhu, prisustvovali su i članovi prijašnjih grupa Kluba – zaposleni kao i oni koji još uvijek traže posao. Voditelj Kluba, Dalibor Žunić predstavio je metodologiju rada Kluba, te mogućnosti koje se kroz Klub nude mladima. Predstavljeni su i konkretni podaci o dosadašnjim uspjesima: od 159 članova u ovoj godini, zaposleno je 57, odnosno 36% a najvažnije je da taj broj konstantno raste obzirom da se mladi prate 6 mjeseci po završetku Kluba. Članovi prijašnjih grupa, podijelili su svoja iskustva i pozvali članove nove grupe da članstvo u Klubu shvate vrlo ozbiljno i iskoriste mogućnosti koje ovim dobijaju. U okviru prezentacije predstavljeno je 5 uspješnih priča, bivših članova Kluba koji su se zaposlili, a neki su čak započeli vlastiti biznis uz savjete i podršku Kluba. Bitno je da su te osobe prisustvovale prezentaciji te su predstavnici delegacije, kao i trenutna grupa mladih mogli čuti iz prve ruke kako im je Klub pomogao. Šef Biroa za zapošljavanje Banja Luka, gospodin Vrećo, istakao je važnost podrške koju SDC kroz Projekat zapošljavanja mladih već duži niz godina pruža Birou.

U okviru posjete lokalnoj inicijativi, SDC delegacija je upoznata sa tokom projekta u okviru kojega je osnovano socijalno preduzeće FG Grupa. Ovo preduzeće se bavi izradom odjeće za mlade koju promoviše kroz vlastiti brend – Funky Guerrilla. U toku posjete, tim Funky Guerrille je prezentirao svoju viziju razvoja socijalnog preduzetništva u BiH te mogućnosti za zapošljavanje mladih kroz socijalna preduzeća. Nakon prezentacije, uslijedila je diskusija kroz koju su predstavnici SDC dali veći broj sugestija za dalji razvoj ovog koncepta i aktivnosti NVO na zapošljavanju mladih.

Funky Guerrilla uskoro predstavlja svoju novu kolekciju na NIVEA BH Fashion Weeku, što će biti izuzetna prilika za prezentiranje ovog brenda i jačanje njegove pozicije na tržištu u modnoj industriji BiH. U okviru projekta, do sada je već zaposleno 12 mladih (od čega 4 u socijalnom preduzeću).

Zanimljiv je i podatak da je od 32-oje mladih koji su učestvovali u različitim edukativnim projektnim aktivnostima, četvero u međuvremenu napustilo Bosnu i Hercegovinu. Ovaj podatak ilustruje trend na koji ukazuju brojna istraživanja prema kojim većina mladih smatra da do posla jednostavnije mogu doći izvan BiH.

DSC_1519

Nadamo se da će pozitivni primjeri kao što su Klub za traženje posla Banja Luka i Funky Guerrilla u budućnosti omogućavati mladima da se realizuju i bez odlaska u inostranstvo.

Druge objave u kategoriji