Search

Deset najtraženijih zanimanja u BiH

Godišnja analiza portala Posao.ba pokazala je da je ponuda poslova u 2013. godini veća za 11 posto u odnosu na godinu prije. Prema rezultatima, najtraženija zanimanja u našoj zemlji su komercijalista, programer, prodavač/trgovac, administrativni radnik, direktor, kreditni službenik, računovođa, konobar, grafički dizajner i farmaceut.

U 2013. godini na navedenom portalu objavljeno je preko 9.000 oglasa za posao dok je otvorenih radnih mjesta bilo oko 22.000. Prema procjenama, putem Posao.ba, zaposlenje je našlo 18.681 osoba.

“Poslodavci su u protekloj godini načešće tražili radno iskustvo, visoku stručnu spremu, te radnike za stalni radni odnos. Najviša ponuda poslova je u većim gradovima BiH, pa je tako na prvom mjestu Sarajevo, nakon čega slijedi Banja Luka, Bijeljina…”, kaže Edina Šehović, marketing menadžerica portala Posao.ba.

Osim toga, najtraženija vještina bila je sposobnost rada na računaru, pregovaračke vještine i fleksibilnost.

“Mjesečno najviše plaćena zanimanja su direktor čija je maksimalna plaća 7.400 maraka i programer sa platom od 2.700 KM. Najmanje plaćena a među najviše traženim zanimanjima u 2013. godini jesu prodavač ili trgovac sa minimalnom mjesečnom netom plaćom u iznosu od 340 KM i konobar sa 350 KM”, kaže Samra Mujanović, projekt asistentica Posao.ba.

Među deficitarnim kategorijama poslova za koje je potražnja bila veća od ponude su IZ softver, zdravstvo i zanatske usluge.

“Poslovi za kojima je bila veća potražnja od ponude na tržištu su policija, zaštitarske usluge, turizam, proizvodnja, arhitektonske usluge i druge”, dodali su iz Posao.ba.

Od početka rada, preko portala Posao.ba zaposleno je preko 60.000 osoba čija baza biografija sada broji preko 190.000. U prosjeku, za jedan oglas, apliciralo je 45 kandidata.

Druge objave u kategoriji