Search

Dokumentarni film povodom 20 godina saradnje Švicarske i BiH

U 2016. godini Švicarski program saradnje obilježava 20 godina rada u Bosni i Hercegovini – prilika da se sumiraju dosadašnja dostignuća i predstave budući ciljevi saradnje. Švicarska ulaže oko 2,8 milijardi švicarskih franaka godišnje u borbu protiv siromaštva i promoviranje ekonomskog razvoja u zemljama u razvoju. Dva federalna ureda koordiniraju saradnju u oblasti međunarodnog razvoja u ime Švicarske konfederacije: Švicarska agencija za razvoj i saradnju (SDC) i Državni sekretarijat za ekonomske poslove (SECO).

Sve zvanične aktivnosti saradnje na razvoju imaju za cilj poboljšanje životnih uslova za najugroženije širom svijeta. Saradnja na razvoju je prevashodno usmjerena na prevenciju sukoba i transformaciju, društveni razvoj, dobro upravljanje, promoviranje ekonomskih struktura i zaštitu prirodnih resursa. Švicarska također teži da ojača sposobnost zemalja partnera da same preduzimaju inicijative.

Jedna od takvih inicijativa je i podrška Projektu zapošljavanja mladih (YEP) koji kroz razvoj javnih službi za zapošljavanje, inovativnih pristupa sektoru zapošljavanja nastoji pružiti podršku mladim ženama i muškarcima. S ciljem dokumentovanja i prezentovanja rezultata 20 godina podrške Švicarske i njene saradnje sa institucijama, organizacijama i pojedincima u BiH, biće pripremljen dokumentarni film, a snimateljska ekipa je danas u Gradišci gdje im je domaćin “Funky Guerrilla” prvo socijalno preduzeće na području ove opštine, uspostavljeno u sklopu YEP programa lokanih inicijativa, koje pored toga što je kreiralo vlastiti modni brend, zapošljava mlade dugoročno nezaposlene osobe te ostvarujea vrlo uspješnu saradnju sa Zavodom za zapošljavanje Republike Srpske odnosno sa Klubom za traženje posla Gradiška. Filmska ekipa je danas bila u Zavodu za zapošljavanje, birou Gradiška, prostorijama NVO Most, te proizvodnim pogonima FG grupe. Sutra su u posjeti Klubi za traženje posla Banjaluka, a nakon toga će snimati priče vezane i za druge Švicarske projekte u BiH.

funky guerilla

Butik “Funky Guerrille” u Gradišci

Vlasnik ovog socijalnog preduzeća je udruženje Most iz Gradiške, koje poslovne aktivnosti usko povezuje sa svojom centralnom misijom – radom sa mladima.

Most_001

U sklopu svojih aktivnosti, Most je prošle sedmice bio domaćin programu Erasmus+ (Društveno preduzeće za društvenu promjenu) kojom prilikom su mladi iz Bosne i Hercegovine u Gradišci ugostili svoje vršnjake iz Estonije, Španije, Srbije, Crne Gore, Italije, Češke, Hrvatske, Portugala i Kipra. Navedene aktivnosti, otvorene su i mladima iz Kluba za traženje posla Gradiška.

 

Druge objave u kategoriji