Search

Dušanka Šurlan – Naše Teglice

Domaći proizvodi su uvijek bili traženi, a domaća proizvodnja cijenjena, pogotovo sada kada je prisutna nestašica namirnica i kada je poremećen lanac nabavke. Priča Dušanke Šurlan kreće 2016-te kad je dala otkaz u kompaniji kako bi se brinula o djeci, a kako bi doprinijela prihodima petočlane porodice, Dušanka se počela bavi uzgojem i preradom šipka.

Za šipak se odlučila nakon što je uvidjela da je autohtona biljka na našim prostorima, da je otporna i kojoj odgovaraju naši klimatski uvjeti. Kako su bili prvi u plantažnom uzgoju šipka u širem okruženju, Dušanka se povezala sa kolegama iz Hrvatske i Srbije i počela da uči o uzgoju i preradi te biljke. Njena mala firma zove se „Naše teglice“, a u teglicama se nalazi pekmez od šipka, a pored pekmeza, Dušanka pravi i ulje i liker od šipka i ne planira stati na ovim proizvodima. Registrirana je kao komercijalno poljoprivredno gazdinstvo na području opštine Novi Grad.

Cijela porodica je „zaljubljena“ u šipak, Dušanka kaže da joj je šipak pozitivno proimijenio život. Njena starija kćerka je diplomirala na temu uzgoja i prerade šipka, a želja joj je da u budućnosti preuzme posao od mame.

Pekmez „Naše teglice“ pravi se prema receptu Dušankine bake, radi se na tradicionalan način bez dodataka. Šipak se bere na njihovoj plantaži, a usput otkuplju i divlji šipak. Samo najkvalitetniji plodovi idu u preradu, a gramažu (350ml, 720ml), vrstu šećera prilagođavaju potrebama i željama kupaca. Pekmez je jako zdrav, bogat je vitaminima C, D, P, K, B1, B2 i velikim količinama minerala natrijuma, željeza, selena… Ljekovito djeluje na podizanje imuniteta, sprječava malaksalost, čisti krv, pomaže kod bolesti bubrega, potiče probavu, dobar je za reumatizam a koristi se i kao afrodizijak. Prije prodaje redovno urade makrobilošku i hemijsku analizu na  banjalučkom institutu “Slaven”.

Na pitanje šta bi poručila mladima u Bosni i Hercegovini, trebaju li pokrenuti vlastiti biznis, Dušanka kaže: „Treba saditi pa šta god“. 

Ističe da joj je IMPAKT inkubator jako koristio i da je upoznala mnogo ljudi kroz obuke, a za podršku koju prima od Impakta kaže: „Mi mali padnemo često, a kad padnemo uvijek „naleti“ neko ko nam da vjetar u leđa i usmjeri nas u pravom smjeru. Meni, a i mnogim drugima je to bio Impakt“.

Druge objave u kategoriji