Search

Evropsko zlato za matematičarku iz Bosanskog Petrovca Adisu Bolić

Bosanskohercegovačka mladost ne prestaje iznenađivati i nizati uspjehe na svima poljima. Mlada matematičarka Adisa Bolić osvojila je zlatnu medalju na Evropskom matematičkom kupu, čiji su rezultati objavljeni tokom vikenda, javlja bh. novinska agencija Patria.

Među više od 120 učesnika srednjih škola iz cijele Evrope učenica Una-Sana koledža u Bihaću osvojila je maksimalan broj brodova i vrijedno zlato. Evropski matematički kup organiziraju Mladi nadareni matematičari iz Hrvatske, zadaci se rade u matičnim zemljama pod strogom kontrolom instruktora, nakon čega se šalju na ocjenjivanje u centralu, u Hrvatsku.

Osim Adise Bolić, odlične rezultate osvojili su i bh. matematičari Tijana Babić, Zlatko Salko Lagumdžija, Amar Kurić, Milica Babić. Odlične rezultate postigli su i Demir Papić, Neira Kurtović, Milica Đukić i Adnan Kreho.

“Za ovaj uspjeh uveliko dugujem zahvalnost svojim profesorima, bivšim olimpijcima Beširević Admiru, Hindija Harunu i Hodžić Nerminu, koji su me i naučili onom što znam o matematici”, kaže Bolić za Patriu.

Ovo je prvo međunarodno takmičenje Adise Bolić na kojem je učestvovala pa zbog toga zlatna medalja za nju ima još veću vrijednost.

Radiosarajevo.ba

Druge objave u kategoriji