Search

Kako naći posao u GOOGLE

“ŠTO ĆEMO večerati?” neobično je pitanje ako vam ga postave na intervjuu za posao, no, nije nimalo bezazleno kako se na prvi pogled čini. “Ako na ovo pitanje kandidati odgovore da im je svejedno ili da odluku prepuštaju nama, to nam poručuje da kandidat nije spreman preuzeti inicijativu, što je u poslovnom smislu loše i naša kompanija takve odgovore ocjenjuje kao nezadovoljavajuće”, rekao je to Googleov stručnjak za ljudske resurse, Laszlo Bock, u nedavnom intervjuu za Times u kojem je bilo riječi o vještinama i znanjima koje kandidat mora posjedovati da bi dobio posao u jednoj od trenutno najuspješnijih kompanija na svijetu.

Bock, koji je na čelu odjela za ljudske resurse u Googleu, otkriva i to da je u zadnje vrijeme u kompaniji zabilježen porast zaposlenika koji nemaju fakultetsko obrazovanje, za čak 14 posto. “Talenti dolaze u različitim oblicima i to treba imati na umu, kao i činjenicu da iza toga ne mora nužno stajati diploma, no, ona svakako nije na odmet, i poželjna je, to moram istaknuti.

S druge strane, ne smijemo zanemariti ljude koji se iz ovih ili onih razloga nisu školovali, ali su uspjeli u onome čime se bave, na svoj, i često na teži, način. To su iznimne osobe i treba im uvijek dati šansu”, rekao je Laszlo. Dodao je i to da većina poslova u Googleu zahtijeva matematičke, računalne i programerske vještine, no da to nikako nije sve.

 

“Imamo pet ključnih uvjeta koje kandidat mora ispunjavati da bi dobio posao u našoj kompaniji. Kao prvo, to su tehnička znanja koja moraju dolaziti u paketu sa sposobnošću i željom za daljnjim učenjem. Ne radi se tu (samo) o inteligenciji, već o vašoj ambiciji. Zatim, potrebno je znati kada i kako preuzeti inicijativu. Očekujemo da se kandidat može suočiti s problemom, pravovremeno i na pravi način te da je u stanju voditi tim, nevažno o koliko se ljudi radilo.

Nadalje, važne su stavke osjećaj poniznost i odgovornosti, u smislu povlačenja kada je to potrebno i prihvaćanja ideja koje su bolje od vaših, ako jesu. Bez spoznaje da nisi najpametniji na svijetu, ne možeš učiti. A stalno učenje potrebno je za uspješno rješavanje problema. I naravno, tu je stručnost. Ali stručnost uz koju moraju doći i izražene kognitivne sposobnosti, znatiželja, spremnost na učenje i preuzimanje vodstva. Ako to nije u paketu, osoba može bit najveći stručnjak na svom području na svijetu, ali mi ćemo ju zamijeniti osobom koja ispunjava i ove druge uvjete”, rekao je Bock.

Druge objave u kategoriji