Search

Fabrika ¨Nova Ivančica¨iz Kozarca prekvalifikovala 140 frizera u obućare

Fabrika za proizvodnju gornjih dijelova obuće “Nova Ivančica” iz Kozarca kod Prijedora,  u proteklih šest godina u potrazi za obućarima prekvalificirala je 195 radnika različitih profila.

Među njima bilo je najviše frizera, čak 140, a za te namjene, prema riječima direktora Zorana Banjca, utrošeno je na desetine hiljada maraka.

– Šest mjeseci prekvalifikacije u minimumu po radniku košta oko 5.000 maraka. Na to treba dodati još hiljadu maraka na utrošeni i bačeni repromaterijal. Tačno je da je na prekvalifikaciji bilo najviše frizera, jer obućara ni tad kad smo fabriku otvarali, a ni sad bukvalno nema ni za lijeka – kazao je  Banjac, dodajući da rad novih radnika budno prate i ocjenjuju i nakon šestomjesečne obuke.

U „Novoj Ivančici” trenutno radi 200 radnika. Među njima je samo pet kvalificiranih i starih obućara i nekoliko radnika koji su obućarski  zanat naučili u Travniku. Prosječna  plaća iznosi 495 maraka, s tim da se radnicima redovno plaćaju topli obrok, prijevoz i regres.

“Nova Ivančica” dnevno u prosjeku proizvodi između 1.200 i 1.500 pari gornjih dijelova obuće koji se plasiraju austrijskom kupcu “Paul Green”. U ovoj bh kompaniji računaju i na poticaje Vlade RS koji za ovu godinu iznose 84.000 maraka.

Druge objave u kategoriji