Search

Formalizovana saradnja Projekta zapošljavanja mladih i Projekta mentalnog zdravlja

Jučer, 22.05.2017. godine u Sarajevu, potpisivanjem Sporazuma o saradnji i Ugovora o realizaciji projektnih aktivnosti, formalizovana je saradnja Projekta zapošljavanja mladih (YEP) i Projekta mentalnog zdravlja (PMZ). Oba projekta podržana su od strane Vlade Švicarske. 

170523_Saradnja_YEP_PMZ_02

Projekti saradnju ostvaruju na konkretnim aktivnostima podrške udruženjima osoba sa problemima u mentalnom zdravlju. U realizaciji pripremnih aktivnosti u prošloj i ovoj godini, izvršena je analiza kapaciteta ovih udruženja u Zvorniku, Tuzli, Mrkonjić Gradu, Ključu, Vitezu i Trebinju za pokretanje inicijativa iz oblasti socijalnog preduzetništva.

Kao rezultat, identifikovana su dva udruženja: Tunel iz Ključa i Feniks iz Tuzle sa kojim su pokrenute pripreme za prve preduzetničke i komercijalne aktivnosti. Ukupna vrijednost ovih aktivnosti, koje su i predmet juče potpisanog ugovora, je 135.000 KM.

U Tuzli, pokrenuta je aktivnost uključivanja članova udruženja u aktivnosti urbane poljoprivrede. U saradnji sa gradom Tuzlom i postojećom zadrugom Agropromet, dogovoreno je formiranje ogledne farme površine 2 ha, na kojoj će članovi udruženja započeti komercijalnu poljoprivrednu proizvodnju, prvenstveno povrća i jagodičastog voća. Aktivnosti pripreme zemljišta i inicijalne obuke budućih poljoprivrednika su već provedene i radi se na nabavci sadnica, podjeli individualnih parcela i podizanju zasada.

170523_Saradnja_YEP_PMZ_03

Aktivnosti podjele poljoprivrednog dobra u Tuzli na individualne parcele

Udruženje Tunel iz Ključa je u prethodnom tromjesečnom periodu bilo uključeno u YEP Inkubator poslovnih ideja. U inkubatoru, predstavnici udruženja su učestvovali u programu jačanja preduzetničkih vještina prema CEFE metodologiji, nakon čega su dobili i mentorstvo YEP stručnjaka u izradi biznis plana za svoju poslovnu ideju. Kao rezultat, u narednom periodu, očekuje se pokretanje proizvodnje radionice u kojoj će članovi udruženja proizvoditi asortiman predmeta od drveta.

170523_Saradnja_YEP_PMZ_04

Polaznici YEP Inkubatora poslovnih vještina koji uključuje predstavnike akademske zajednice, nevladinog i privatnog sektora

 Dosadašnjim pripremnim aktivnostima stvoreni su uslovi za pokretanje komercijalnih aktivnosti ciljanih udruženja. Jučerašnjom formalizacijom saradnje, osigurana su ova sredstva za nastavak aktivnosti i pokretanje konkretnih preduzetničkih poduhvata. Imajući u vidu specifičnosti korisnika, YEP i PMZ očekuju značajne rezultate kako u jačanju socijalnog preduzetništva tako i u destigmatizaciji ciljne grupe.

Druge objave u kategoriji