Search

I u Srbiji se uvodi sistem obuka i certifikacija savjetodavaca

Danas se u prostorijama Svjetske banke u Sarajevu održala video konferencija na temu procesa interne certifikacije u Nacionalnoj službi za  zapošljavanje Republike Srbije (NSZRS). 

Današnja video konferencija se realizuje u organizaciji zajednice praktičara “The Jobs Gateway in South Eastern Europe” koja predstavlja zajednicu akademika, praktičara, eksperata ali i donosioca odluka čije je primarno polje djelovanja usmjereno na stvaranje novih radnih mjesta i kreiranje prosperitetne privredne slike regiona Jugoistočne Europe.

Ideja same platforme je razmjena iskustava u oblasti trendova, ali i primjera pozitivne prakse na tržištu rada te je današnja video konferencija ujedno predstavljala i priliku za razmjenu iskustava sa kolegama iz NSZ Republike Srbije, naročito kada je u pitanju metodologija obuka i certifikacija u javnim službama za zapošljavanje u Bosni i Hercegovini, a koja se realizuje uz podršku Projekta YEP.

U uvodnom izlaganju, ispred NSZ RS govorili su Jasmina Šantić i Svetlana Stojković koje su predstavile razvoj programa obuka i certifikacije savjetodavaca NSZ RS, koji je prethodno postavljen kao jedan od ciljeva reforme predviđene projektom Svjetske banke “Competitiveness and Jobs Project” koji NSZRS provodi od 2017.godine. 

Nadalje, fokus prezentacije je bio na opisu internog procesa certifikacije posebno se osvrćući na učesnika istog, instrumente, rezultati ali i praćenje učinaka implementiranih aktivnosti. Predstavljeni su instrumenti kao što je interni certifikacioni test te struktura istog, sistem ocjenjivana i valorizacije znanja iz oblasti relevantnih za rad savjetodavaca. Veoma važan aspekt je i činjenica da se testiranja obavljaju online putem intranet mreže Nacionalne službe, a kandidati koji ne zadovolje test se zatim upućuju na konsultacije, mentorstvo i obuke. Struktura pitanja na testu obuhvata nekoliko ključnih cjelina: zakonski i strateški okvir rada, rad s poslodavcima, rad s tražiocima zaposlenja, rad u informacionom sistemu. 

Druge objave u kategoriji