Search

IFTDO Sarajevo 2019: GOPA mbH i Projekat zapošljavanja mladih (YEP) dobitnici prestižnih priznanja

Nakon što je IFTDO (International Federation of Training and Development Organisations) konferencija do sada 47 puta održavana širom svijeta, ove godine čast da primi svjetske stručnjake iz oblasti ljudskih potencijala pripala je Bosni i Hercegovini.  IFTDO konferencija održava se tokom dva dana u Sarajevu, a centralna tema konferencije je ”Digitalna transformacija kompanija i uloga koju odjeli ljudskih resursa imaju u digitalnoj transformaciji – stavovi, zrelost, spremnost i pristup digitalizaciji”.

Na konferenciji će između ostalih učestvuju i Šeik Mohammed bin Saqr Al Qasimi, osnivač Sunnylanda, Martin Lexa, izvršni potpredsjednik Molnlycke Health Care, dr. Guruvayurappan PV, potpredsjednik kompanije Omega Health Care, Almir Jazvin, član Nadzornog odbora Prevent Grupacije, Dione Williams, lider u HR transformaciji kompanija, dr. Louise O’Nolan, savjetnica kompanije Bahrein Polytechnic, Sanja Miovčić, izvršna direktorica Vijeća stranih investitora BiH (FIC), Albin Zuhrić, direktor kompanije The Headhunter i mnogi drugi stručnjaci iz oblasti ljudskih resursa.

IFTDO (International Federation of Training and Development Organisation) je osnovana 1972. godine u Ženevi u Švicarskoj sa ciljem da se razvije i održi globalna mreža posvećena prepoznavanju, razvoju i prijenosu znanja, vještina i tehnologija kako bi se unaprijedili osobni rast, efikasnost ljudskog rada, produktivnost i održivi razvoj. IFTDO je pokrenuo program nagrada i priznanja koji svake godine nagrađuje projekte i organizacije koje su napravili razliku te svojim djelovanjem napravili značajan rezultat u raznim oblastima.

Sinoć su tokom svečane ceremonije uručene nagrade konsultantskoj kompaniji GOPA i Projektu zapošljavanja mladih (YEP) dobitnici su prestižnih IFTDO priznanja i to u dvije kategorije:

  • Ranko Markuš, Direktora GOPA Predstavništva u BiH i rukovodilac Projekta zapošljavanja mladih (YEP) za istraživačku izvrsnost u oblasti razvoja ljudskih resursa i to za primjenu novih procedura rada u Javnim službama za zapošljavanje i upravljanje učincima;
  • GOPA mbH za razvoj ljudskih resursa sa fokusom na razvoj i implementaciju sveobuhvatnog programa unapređenje preduzetništva u okviru YEP Inkubatora poslovnih ideja koji je jedna od komponenti Projekta zapošljavanja mladih (YEP);

Istraživanje dr Ranka Markuša je fokusirano na razvoj modela koji uspotavlja preduslove za efikasno poslovanje JSZ i kreira kvazi-tržišne uslove koji omogućavaju da se prepoznaju najefikasniji pružaoci usluga, dok se drugi ohrabruju da dsotignu bar prosjek sektora. 

Cilj je postaviti osnovu za sveobuhvatan proces reinženjeringa javnih službi za zapošljavanje, koji uključuje provedbu – kasnije definiranih aktivnosti Reformskog paketa – podjela savjetodavnih i administrativnih usluga u javnim službama za zapošljavanje, potrebne infrastrukturne prilagodbe, program izgradnje kapaciteta, adevatan sistem upravljanja učincima, uvođenje Individualnog plana zapošljavanja – koji u konačnici ima za cilj bolju integraciju nezaposlenih osoba na tržište rada.

Nagrada za GOPA mbH na području razvoja ljudskih resursa dodijeljena je za realizaciju sveobuhvatnog poduzetničkog programa „Inkubator poslovnih ideja YEP“  tokom 2018.godine, koji je uključivao stratešku saradnju s 32 lokalne zajednice u BiH i 6 javnih službi za zapošljavanje s ciljem razvoja poticajnog preduzetničkog okruženja koje tzeba rezultirati stvaranjem novih kvalitetnih radnih mjesta.

1.200 mladih iskazalo je interes za pokretanje vlastitih biznisa, razvijeno je 600 poslovnih ideja, dok je njih preko 100 podržano. Na ovaj način potvrđen je potencijal da se, proaktivnim pristupom i međusobnom saradnjom, može uticati, ne samo na pojedinačne preduzetnike, već i na ukupnu preduzetničku klimu i poslovni ekosistem.

Više o konferenciji IFTDO2019 dostupno je na linku: www.origineuro.com/the-48th-iftdo-hrd-world-conference/

Druge objave u kategoriji