Search

Info paketi za Klubove za traženje posla

U sklopu pružanja dodatne podrške mladim nezaposlenima u Klubovima za traženje posla Projekat zapošljavanja mladih je započeo izradu Info paketa pregledom ponuda za učešće u dodatnim i međunarodnim projektima u kojima članovi Klubova mogu učestvovati u svojoj užoj geografskoj regiji, ali i onih u koje se mogu uključiti izvan svoje regije. Cilj je posebno ugroženoj kategoriji na tržištu rada, a to su mladi koji uglavnom nemaju radnog iskustva, pomoći da steknu iskustvo kroz rad u civilnom sektoru, volonterskim programima u BiH i inostranstvu, kursevima, sezonskim poslovima, a koji će povećati njihovu zapošljivost. Do sada je proizvedeno 5 Info paketa koji sadrže  ukupno 144 informacije, a koji se mogu preuzeti ovdje.

Paralelno sa objavom Info paketa održavaju se radionice koje imaju za cilj pružanje dodatnih informacija i znanja o različitim programima volontiranja, stipendiranja, stažiranja i uopće kurseva koji su korisni u pronalaženju posla. Prvi ciklus od  6 radionica je održan tokom februara, a njima je prisustvovalo ukupno 86 mladih nezaposlenih različitih profila sa kojima savjetodavci iz biroa i Projektni tim direktnije komuniciraju da bi im pomogli pri apliciranju na različite programe i samim tim pratili rezultate i učinke održanih radionica. Drugi ciklus radionica će se organizovati tokom aprila i maja 2014.godine.

Ova aktivnost se provodi na odabranih šest Klubova za traženje posla: Banja Luka, Srbac, Zvornik, Tuzla, Travnik i Živinice. Klubovi su odabrani na sastanku voditelja klubova koji se održao u Sarajevu u decembru 2013.godine. Nakon obuke YEP će pratiti korisnike, vršiti dodatno on-line savjetovanje po potrebi i truditi se da se osiguraju sljedeći rezultati: da je 50% korisnika apliciralo na neki od programa/aktivnosti/događaja, a 25% korisnika je primljeno ili/i učestvovalo na nekoj od aktivnosti/programa za povećanje zapošljivosti.

DSC_0006 DSC_0005

Druge objave u kategoriji