Search

ISTRAŽIVANJE ‘BUSINESS INSIDERA’: Najtraženiji poslovi u 2014. godinu su…

Na prvom mjestu su software developeri – stručnjaci za izradu softvera i aplikacija. Obzirom na rastući trend upotrebe tehnologije, naprednih mobitela i raznoraznih aplikacije, ovakav rezultat ne iznenađuje

Business Insider proveo je istraživanje o najtraženijim poslovima u Americi 2014. godine.

Na prvom mjestu su software developeri – stručnjaci za izradu softvera i aplikacija. Obzirom na rastući trend upotrebe tehnologije, naprednih mobitela i raznoraznih aplikacije, ovakav rezultat ne iznenađuje.

Iza developera nalaze se analitičari za istraživanje tržišta i stručnjaci za marketing. Prodaja proizvoda je krajnji cilj gotovo svake industrije stoga ne čudi što se ulaže u marketing. Finansijski analitičar je osoba procjenjuje stanje na berzi, vrijednost obveznica i ostalih vrsta investicija. Gdje ima berze, ima i posla.

Nakon tehnologije, finansija i ekonomije na red dolazi zanimanje fizioterapeuta koje se smjestilo na četvrto mjesto najtraženijih zanimanja u SAD-u.

Nestašica web dizajnera je možda razlog potražnje za istim u Americi.

Logističar se bavi analizom i koordinacijom lanca opskrbe te se procjenjuje porast potražnje od čak 26 posto za tim zanimanjem do 2020. godine. Posao prevoditelja u Americi je gotovo jednako popularan kao i u Evropi, ali je na našem kontinentu ipak bolje plaćen. Najbolje prolaze oni koji se zaposle u Bruxellesu naravno.Naftni inžinjer razvija metode za izvlačenje nafte iz slojeva ispod zemljine površine. U SAD-u prilično popularan posao. Mnogi inžinjeri odlaze u arapske zemlje gdje zarađuju pristojne svote. Na posljednjem, ali ne i najmanje važnom mjestu našao se analitičar informatičke sigurnosti. On planira, usavršava ili nadzire sigurnosne mjere zaštite računarskih mreža i informacija.

 

(utorak, 07.01.2014, Mojfaks.com, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN)

Druge objave u kategoriji