Search

Jedina svijetla tačka za mlade u Cazinu je Klub za traženje posla u Birou rada!

Kao što je najavljeno početkom godine, usluge Kluba za traženje posla u Službi za zapošljavanje USK-a, Birou rada Cazin su se ponovo počele pružati mladim nezaposlenim osobama. Ovo je po prvi put da se intenzivno i dugotrajno savjetovanje sprovodi u Birou Cazin, te je i pozitivna novina u radu Biroa, koju su mladi nezaposleni rado prihvatili.

U protekla dva dana, projektni tim je zajedno sa zaposlenicima Biroa radio na prilagodbi programa Kluba za traženje posla kako bi se on dugotrajno integrisao u redovne poslove u Birou i nakon projektne podrške. Bitno je istaći da je primarna uloga Službe za zapošljavanje posredovanje, a nažalost se ta uloga zbog ogromnog broja nezaposlenih, koja u ovom Birou iznosi 10.500, zanemaraje, ali upravo iz tog razloga je program Kluba neprocjenjivo bitan jer aktivnim, motiviranim mladim osobama pomaže u pronalasku zaposlenja i spajanju sa poslodavcima.

Dakle, Klub za traženje posla u Cazinu je aktivan i već ima svoju prvu grupu mladih, koji su bili izgubili nadu da će se zaposliti, ali im je Klub u prva dva dana pomogao u motivaciji i osnaživanju da se hrabro uhvate u koštac sa tržištem i da nađu zaposlenje. Obzirom na izrazito lošu infrastrukturu ove općine, svi koji traže zaposlenje se suočavaju sa poteškoćama u aktivnom traženju posla, te kroz Klub uče kako da kreiraju i održavaju vlastitu mrežu kontakata, kako da se uspješno samoinicijativno predstave poslodavcu i kako da iskoriste dodatne mogućnosti volontiranja kako bi stekli prva radna iskustva i na taj način postali konkurentni na tržištu. Zvuči jednostavno, ali proces motiviranja i uključivanja mladih koji prilično nespremno izlaze iz obrazovnog sistema zahtjeva kombinaciju vještina koje savjetodavac ili voditelj Kluba za traženje posla mora da posjeduje i koristi za dobrobit svojih klijenata – nezaposlenih.

20150127_133927

Svjesni organizacije poslova, YEP  je uspješno uveo veoma zahtjevnu aktivnu mjeru koja kombinuje savjetodavni rad, posredovanje i animaciju nezaposlenih. Održivost ove mjere je u odgovornosti menadžmenta Službe za zapošljavanje te je stoga njihova podrška neprocjenjiva. Zahvaljujući Ambasadi Švicarske u Bosni i Hercegovini, YEP  je u prilici da se ličnim kontaktom i radom sa mladim ljudima svakodnevno uvjeri da im ovaj program pomaže u osnaživanju, prepoznavanju vlastitih vještina i postizanjem rezultata u zapošljavanju i aktivaciji. Rezultati ne izostaju: u mreži Klubova u kojoj je od 3700 mladih, njih 1316 je već pronašlo posao. Samo u 2014.godini, od 1741 koji su prošli program, putem mreže je zaposleno 544 mladih. To su istinite priče mladih žena i muškaraca, a neke od njih su  dostupne ovdje.

Klub predstavlja aktivnu mjeru, grupno savjetovanje kojim se u toku tri sedmice identifikuju vještine, kompetencije mladih koji traže zaposlenje i pruža podrška u korištenju mogućnosti i aktiviranju. On je kombinacija unapređenja vještina, discipline u procesu traženja posla i podrške i to je ono što izdvaja metodologiju Kluba za traženje posla od drugih metoda. Pri tom, Klub nije samo obuka o pisanju CV-ija, pretraživanju oglasa, simulacije razgovora sa poslodavcem, već i grupna podrška drugih nezaposlenih i savjetodavca u Klubu koji imaju jedan zajednički cilj – pronaći posao u što kraćem vremenskom periodu.

20150127_150529 (1) 

Druge objave u kategoriji