Search

Kamočaji: Sa biroa će se brisati svi oni koji odbiju posao

“Nama dolaze stalo te informacije od poslodavaca, da kadrovi odbijaju posao, jer već rade kod kuće, u improvizovanim firmama, bez ikakve  registracije”, rekao je za TVSA Kamočaji.

Uprkos činjenici da imamo armiju nezaposlenih lica poslodavci prevashodnu u proizvodnim djelatnostima kažu ne mogu naći odgovarajućih radnika.

“S tim problemom se susreću svi poslodavci posebno,  kad vam trebaju neka stručna zanimanja jednostavno   ne možete doći do njih”, rekao je za TVSA  Dževad Halilović privrednik.

U službi za zapošljavanje KS kažu se konstanto susreću sa problemom da poslodavcima ne mogu ispuniti zahtjev o upošljavanju traženih kadrova.

“Nama dolaze stalo te informacije od poslodavaca, da kadrovi odbijaju posao,  jer već rade kod kuće, u improvizovanim firmama”, rekao je za TVSA  Igor Kamočaji direktor JU Služba za zapošljavanje KS .

Razlog za ovu pojavu u službi vide što je oblast zapošljavanja pretvorena   u socijalnu ustanovu.  Zato je odlučeno da se u sklopu reformi prema evropskim standardima počne striktno  primjenjivati  Zakon  o posredovanju u zapošljavanju.

Sa evidencije  biroa ćemo brisati one koji odbiju ponuđeni posao. Svjestan sam da će to uzburkati javnost , no mora se znati da smo za socijalni dio za 5 godina dali  95 miliona,  a za aktivno zapošljavanje  svega 35 miliona”, naglašava Kamočaj.

Krajnje je vrijeme ističu u službi da se omjer davanja preokrene i da najveći dio novca  ide ka poticaju  otvaranja novih radnih mjesta.

Bit reforme koju JUSZZKS provodi uz podršku Vlade Švajcarske, u okviru Projekta zapošljavanja mladih (YEP) je da svako radi svoj dio posla.

Službe za zapošljavanje treba da se bave isključivo zapošljavanjem i da pružaju pomoć nezaposlenima u osposobljavanju za tržište rada. Dok socijalni aspekt treba prepustiti   nadleženim ustanovama.

Druge objave u kategoriji