Search

Ključni problem regiona su radna mjesta za mlade ljude

On se zahvalio predsjedniku EBRD-a na njegovom ličnom angažmanu i velikoj podršci koju je davao BiH i Vijeću ministara u svim procesima koji su doveli do realizacije ovoga velikog i važnog događaja, ne samo za BiH, nego i za čitav region Zapadnog Balkana.”Na preko 40 različitih sesija koje će biti organizovane u narednih par dana, razmijenićemo dragocjena iskustva, znanja i vještine sa našim uvaženim gostima, istaknutim i dokazanim menadžerima, privrednicima, bankarima, finansijskim stručnjacima, onima koji su bili i jesu, stvaraoci, rukovodioci i implementatori uspješnih ideja, projekata i kompanija”, rekao je Zvizdić. 

On je rekao da će se razgovarati o najboljim modelima unapređenja ekonomije u BiH i regionu Zapadnog Balkana, o reformama potrebnim za kreiranje pozitivne poduzetničke klime i unapređenje poslovnog okruženja, o najboljim praksama koje će dovesti do povećanja konkurentnosti privrednog sektora, o poticanju domaćih i privlačenju stranih investitora, o pojedinačnim, ali i regionalnim kapacitetima naših prirodnih i ljudskih resursa, o našim ekonomskim i investicionim potencijalima, kao i o mjerama i daljim pravcima djelovanja u cilju rješavanja ključnog makroekonomskog problema čitavog regiona. 

“To je pitanje otvaranja novih radnih mjesta za mlade osobe kako bi ih zadržali da ostanu živjeti i raditi u svojoj domovini – BiH, ali i na prostoru čitavog regiona koga, posebno u ekonomskom smislu, želimo povezivati i izgrađivati. Zbog svega navedenog je i opredjeljenje Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, u posljednje četiri godine, i bilo usmjereno ka preuzimanje evropske ekonomske i pravne stečevine, održivom ekonomskom razvoju, stabilnosti i prosperitetu naše zemlje”, kazao je Zvizdić.

Bosna i Hercegovina ostvarila značajne pomake

On je rekao da je sretan što može kazati da je BiH ostvarila vrlo značajne pomake i da naši ekonomski parametri pokazuju kontinuiran i pozitivan ekonomski rast i razvoj, poboljšanje ukupne ekonomske situacije u našoj zemlji, kao i povećanje nivoa kvalitete i konkurentnosti bosanskohercegovačkih proizvoda i ukupne bh ekonomije.

“Rast GDP je, kao i prethodnih nekoliko godina, i u 2018. godini bio iznad 3 posto, i taj trend se nastavio i u 2019 godini, obim vanskotrgovinske razmjene BiH se u 2018. godini prvi put približio iznosu od 32 milijarde KM, imamo kontinuirani rast izvoza kao ključnog indikatora privrednog razvoja, i po tome smo među vodećim državama na Zapadnom Balkanu. Naš najznačajniji partner u vanjskotrgovinskoj razmjeni je EU, u koju izvozimo preko 73 posto naših proizvoda, a najvažniji vanjskotrgovinski partneri i ključna izvozna tržišta su: Njemačka, Italija, Austrija, Slovenija, Srbija, Hrvatska i Turska. Bosna i Hercegovina je u 2018. godini imala rekordnih 800 miliona KM direktnih stranih ulaganja, što je povećanje od oko 50 posto u odnosu na prethodnu godinu, i ono što je za nas najvažnije, jeste činjenica da se taj trend rasta nastavlja i u 2019. godini, što pokazuje das u brojne reforme koje smo realizirali – kao i one na čijoj realizaciji trenutno radimo – polučile rezultat i BiH postaje vrlo atraktivna destinacija za strane investitore iz regiona, EU i cijeloga svijeta”, rekao je Zvizdić. 

Posebno ga raduje da je EBRD-e, kumulativno investirala preko 2,3 milijarde eura u BiH, u preko 160 različitih projekata, od čega se 82 posto odnosi na investicije u infrastrukturu, posebno u transevropski koridor 5C, u koji je EBRD do sada uložila 550 miliona eura. EBRD je u 2018. godini u BiH uložila 200 mil EUR, što je značajno povećanje u odnosu na 130 miliona eura u 2017., očekujem da će doći do dalje ekspanzije i da će te investicije premašiti iznos od 300 mil EUR u 2019.godini, ne samo u sektoru ingrastrukture, nego i u jačanju privatnog sektora i razvoju malih i srednjih preduzeća, energetskoj efikasnosti, i zelenoj ekonomiji.

“Naravno, naša obaveza i naše čvrsto opredijeljenje je da ćemo nastaviti sa ekonomskim i socijalnim reformama, unapređenju poslovnog okruženja, jačanju vladavine prava i daljoj stabilizaciji političkih i društvenih prilika, jer to smatramo ključnim preuvjetima daljeg ekonomskog razvoja.Mi ćemo i dalje raditi kako bismo Bosnu i Hercegovinu učinili konkurentnijom i poželjnom destinacijom. Dosadašnji rezultati su vidljivi, kao što je to npr. konstatovano u analizi Svjetske banke u kojoj je BiH apostrofirana kao država sa najvećom registrovanom smanjenom stopom nezaposlenosti u regionu u prošloj godini, pri čemu sektor usluga bilježe najveći broj novih radnih mjesta”, kazao je Zvizdić.

Investicioni potencijali

Kako kaže, rezultati su vidljivi i procesi idu u pozitivnom smjeru, ali ne možemo kazati da smo u potpunosti zadovoljni. 

“Moramo nastaviti sa reformama, moramo raditi još više kako bismo od naše države stvorili mjesto ugodnog življenja i unosnog poslovanja. I to ne možemo uraditi sami – potrebne su nam investicije,posebno u sektore u kojima imamo velike potencijale,potrebna nam je regionalna investiciona platforma, rapidan razvoj i integrisanje novih tehnologija, potreban nam je razvoj transportne, energetske i digitalne infrastrukture. U svim tim našim planovima, Evropska Banka za Obnovu i Razvoj je bila, i ostaje, jedan od ključnih oslonaca i faktora budućih procesa izgradnje stabilne i ekonomski prosperitetne Bosne i Hercegovine. Ali, ovo su teme o kojima ćemo posebno govoriti na investicionoj sesiji koja će biti održana sutra, in a kojoj ćemo pozvati sve prisutne investiture – i obrazložoti razloge zbog čega trebaju ulagati u BiH”, rekao je Zvizdić.
izvor:klix.ba

Druge objave u kategoriji