Search

Klub za traženje posla Goražde ponovo u funkciji!

U proteklom periodu YEP je na zahtjev službi za zapošljavanje izgradio mrežu od 25 Klubova za traženje posla pri opštinskim biroima namijenjenim dugoročno nezaposlenim mladim ljudima, a  kojim vode i upravljaju zaposlenici biroa za zapošljavanje.

Na zahtjev Službe za zapošljavanje Bosansko-podrinjskog kantona sredinom 2012.godine pokrenut je Klub za traženje posla u Goraždu za nezaposlene mlade do 30 godina. Obzirom na nedostatne ljudske resurse i odsustvo voditeljice Kluba radi porodiljnog odsustva tokom 2013.godine Klub nije imao ulogu koju zaslužuje u okviru Službe što će od novembra 2014.godine biti promijenjeno. Projekat zapošljavanja mladih smatra da se prosperitetna opština poput Goražda, i Služba za zapošljavanje BPK koja može poslužiti kao primjer mnogim službama u Federaciji BiH, treba podržati u daljoj profesionalizaciji usluga.

Danas je održan sastanak sa direktoricom Službe, gđom Nafijom Hodo i stručnim saradnicima zaduženim za saradnju sa poslodavcima i YEP timom, na kojem je rukovodilac Projekta gdin Ranko Markuš istakao značaj aktivnih mjera, a naročito Kluba za traženje posla za mlade nezaposlene. Iz toga razloga nas posebno raduje što će od novembra 2014.godine Klub u Goraždu postati ravnopravan takmičar ostalim Klubovima u mreži, i da će svojim maksimalnim angažmanom nadoknaditi protekli period. Na sastanku su se razmijenila iskustva uspostave Oglednih biroa u okviru YEP-a, a metodologija rada Kluba se u potpunosti uklapa u misiju Službe koja želi pomoći nezaposlenim mladim osobama. Posebno je važno istaći da zaposlenici Službe smatraju da BPK nudi mogućnosti za mlade i da Klub ima veliki potencijal. Na sastanku je g.Markuš ispred Projekta YEP uručio i zahvalnicu Službi za zapošljavanje BPK što su svoj program rada i organizaciju integrisali Klub za traženje posla za mlade kao aktivnu mjeru i time osigurali njegovu održivost.

Više informacija o Klubu za traženje posla u Goraždu je dostupno na https://www.szzbpk.ba/yobclub.htm. U ovoj godini je zaposleno 384 mladih putem mreže, a od početka projekta je samo kroz klubove zaposleno 1065 mladih. Nadamo se da će se ovoj brojci pridružiti i značajan broj mladih iz Goražda koji će uz podršku Kluba doći do zaposlenja.

DSC_1528

Druge objave u kategoriji