Search

Klubovi priča o uspjehu: Europskim fondovima Hrvatski zavod za zapošljavanje osniva klubove za traženje posla

Nezaposlenost je rak-rana Hrvatske, a ravnateljica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ankica Paun Jarallah (47) predstavnica je 316.506 registriranih nezaposlenih, koliko ih je upravo u Republici Hrvatskoj. Moj savjet svim nezaposlenima: budite uporni, otvoreno nudite sami sebe i nemojte biti obeshrabreni neuspjesima.

Osnivanje Klubova za zapošljavanje mladih

– Za 2015. planirano je osnivanje centara za mlade u ostalim područnim uredima Zavoda – za uspješan rad bit će nužno raditi na jačanju kapaciteta savjetnika koji će raditi u centrima, uključujući zapošljavanje 30 novih savjetnika za mlade, te opremanju centara, izradi informativnih materijala i razvoju komunikacijskih kanala.

Nadalje, osnovat ćemo klubove za zapošljavanje mladih čiji će razvoj biti proveden uz potporu Europskih strukturnih fondova (ESF).

Tijekom iduće godine razvit će se dva Centra za samozapošljavanje (Regionalni uredi Zagreb i Osijek) koji će poslužiti kao pilot-centri za osnivanje takvih centara u svim područnim i regionalnim uredima sufinanciranih također iz ESF-a. Do kraja iduće godine u Područnom uredu Zagreb uspostavit će se i Ispostava istok, što će omogućiti bolju dostupnost Zavoda korisnicima. Izvršit će se nova kategorizacija (specijalizacija) savjetnika na način da se podijele sukladno specifičnostima klijenata s kojima rade (savjetnici za posredovanje – zapošljive osobe i poslodavci, savjetnici za zapošljavanje mladih, aktivaciju nezaposlenih, Europski servis za zapošljavanje – EURES i osobe s invaliditetom). Dodatno će se razvijati mjere aktivne politike zapošljavanja, s naglaskom na daljnjem individualiziranju mjera aktivne politike zapošljavanja, na specifičnim potrebama ciljanih skupina u nepovoljnom položaju na tržištu rada, odnosno poticanju njihova zapošljavanja, obrazovanju nezaposlenih osoba, integraciji rada i učenja stručnim osposobljavanjem za rad te obukom na radnom mjestu i poticanju povećanja konkurentnosti poduzeća potporama za usavršavanje radnika.

Znate li da većina smatra kako je nemoguće naći posao preko HZZ-a?

– S tom tvrdnjom ne bi se složilo 212 tisuća ljudi kojima smo pomogli. Kad sam i sama prije 15 godina tražila posao, bila sam u evidenciji HZZ-a i imala sjajnu savjetnicu. Ali nisam samo čekala nju. Gledala sam oko sebe što ima, koje tvrtke postoje, gdje se reklamiraju… Danas je to još mnogo lakše, imamo čak i evidenciju poslodavaca koji ne plaćaju doprinose pa su dostupnije informacije o kvalitetnim firmama. Treba biti uporan i ne samo čekati oglas za slobodno radno mjesto. Otvoreno treba nuditi sam sebe molbom i ne biti obeshrabren neuspjesima. A da ne govorim o poslijeratnim generacijama baby boomera, vještih na internetu i društvenim mrežama, pa neka to upregnu u svrhu zaposlenja. Nezaposleni su, logično, frustrirani, pa im nije pravo ako im se naša djelatnica nasmijala ili ako to nije učinila, što nije dobro jer je pozitivan stav ključan za dobivanje posla. Svjesni smo kako nezaposlenost nikada neće imati nultu stopu, ali cilj nam je da bude što manja i da nezaposleni što kraće ostanu na burzi.

Bosna i Hercegovina

Projekat zapošljavanja mladih je uz podršku Vlade Švicarske uspostavio mrežu od 25 Klubova za traženje posla u javnim službama za zapošljavanje u Bosni i Hercegovini koju i dalje podržava i nastavlja razvijati dodatne usluge koje se mogu staviti na raspolaganje mladima u Klubovima kao što je priprema sedmičnih Info paketa. Pored toga, redovnim objavljivanjem uspješnih priča mladih koji su se zaposlili nakon što su prošli program Kluba, Projekat nastoji podstaći mlade na aktivniju ulogu na tržištu rada. Kroz mrežu Klubova za traženje posla zaposleno je 1.200 mladih od 3.000 koji su prošli program u periodu od studenog 2011. do ožujka 2014.godine. 

 

 

(YEP i Jutarnji list)

Druge objave u kategoriji