Search

Klubovi za traženje posla pomažu u borbi protiv depresije kod nezaposlenih

Klubovi za traženje posla mogu biti efikasan instrument za smanjenje depresije koja je uzrokovana nezaposlenošću, kaže se u studiji Instituta za istraživanja u oblasti zdravstva u Velikoj Britaniji.

Mnogo osoba osjeća depresiju i anksioznost zbog finansijskih poteškoća, a često ne traže pomoć stručnjaka. Studija koju je predvodio Univerzitet Bristol (UK), pri čemu su ispitivali efikasnost podrške koja postoji za pojedince je pokazala efikasnost Klubova za traženje posla u borbi protiv depresije kod nezaposlenih. 

Od 11 slučajeva koji su posmatrani tokom studije, pet ih je učestvovalo u Klubu za traženje posla – grupnim sastancima gdje se pojedincima pruža podrška u aktivnom traženju posla. Kod pojedinaca koji su učestvovali u Klubu primjećeno je da je depresija umanjena, dosta više nego kod onih koji nisu bili u Klubu. 

Rezultati koji su objavljeni u časopisu “Medicinska psihologija” sugerišu da su Klubovi za traženje posla u ovom kontekstu efikasni. Svakako, dokaz da je Klub za traženje posla, ili kognitivno bihevioralna terapija ili savjetodavna intervencija nije potpun i bilo bi neophodno dodatno istražiti ukoliko je to zaista najbolji pristup za podršku nezaposlenima koji su izgubili posao odnosno koji imaju finansijske poteškoće. 

Profesor David Gunnell, koji je predvodio ovu studiju kaže:” Tokom ekonomske krize sve više ljudi ostaje bez posla, nalaze se u dugovima, pa čak i oni koji su zaposleni osjećaju kako je sve teže sustići finansijske obaveze i platiti poreze. Svi ovi faktori utiču na mentalno zdravlje pojedinaca, doprinose da se osjećaju depresivnima i anksioznima, a što u dugoročnom smislu kod nekih osoba može dovesti do samoubistva. 

“Nas je zanimalo kakva vrsta podrške se može ponuditi osobama u ovako teškim vremenima. Naši rezultati pokazuju da su Klubovi za traženje posla efikasni, posebno za one kojima prijeti teško stanje depresije. Rezultate za druge vrste intervencija poput ove nismo ustanovili. 

Istraživanje pokazuje da ulaganje Vlade u aktivne mjere zapošljavanja poput ove ima višestruke beneficije kako za nezaposlene tako i za cijelo društvo. 

Članak preuzet sa: https://medicalxpress.com/news/2017-01-job-clubs-depression-unemployed-people.html  

Druge objave u kategoriji