Search

Kupovinom domaćih proizvoda ojačati bh. privredu

Općina Novi Grad Sarajevo organizirala je danas javnu tribinu o temi “Razvijanjem domaće privrede do napretka društva u cjelini”, na kojoj su učesnici istaknuli da se saradnjom lokalne zajednice i privrednika može doprinijeti napretku proizvodnje

Jedan od govornika na današnjoj tribini bio je direktor firme “Ećo Company” Suhad Ećo koji je naglasio da je vrlo važno što lokalne zajednice razumiju značaj saradnje i komunikacije s privredom jer privrednici i općine mogu razgovarati o podržavanju proizvodnih firmi koje su usmjerene na izvoz.

Smatra da bi se privrednicima trebalo na korištenje dati neki napušteni prostori koji su nekorisni kako bi se oni mogli staviti u funkciju otvaranja novih radnih mjesta.

“Bh. privreda se danas nalazi u veoma teškom položaju. Očekujemo brzo formiranje vlasti kako bismo mogli raditi na očuvanju postojećih radnih mjesta, a onda da se mogu početi baviti i poboljšanjem uvjeta rada i samim tim proširenjem novih radnih mjesta”, istaknuo je Ećo.

Kaže da je bilo očekivano brže formiranje vlasti, a odugovlačenje s tim procesom dovelo je i privrednike u nezavidan položaj jer nisu sigurni da li bi trebali razmišljati o otvaranju novih radnih mjesta.

Naveo je da su pitanja za govornike bila najviše usmjerena na to da li postoje poticaji za otvaranje novih radnih mjesta, zatim šta se može učiniti kada je u pitanju samozapošljavanje, a brojna pitanja odnosila su se i na male privrednike koji samostalno žele pokrenuti biznis.

O ovoj temi govorio je i ekonomski analitičar Duljko Hasić istaknuvši da BiH ima potencijale koji nisu adekvatno iskorišteni, a da bi se to promijenilo BiH mora urediti poslovni ambijent i stvoriti povoljnu poslovnu klimu.

Postoje sektorski potencijali koji se, kaže Hasić, vrlo brzo mogu staviti u funkciju, i to su: energetski, metaloprerađivački, drvoprerađivački, industrijski sektor te industrija namještaja i tekstila.

Naglasio je da BiH mora sačuvati monetarnu sigurnost te dodaje da bi ubrizgavanje dodatnih sredstva iz Centralne banke BiH poremetilo monetarnu ravnotežu i uticalo na galopirajuću inflaciju.

“Za stvaranje konkurentne robe za izvoz neophodno je da bh. potrošači kupuju domaće proizvode čime će pomoći bh. privredu i ojačati domaću valutu”, pojasnio je Hasić.

Služba za obrazovanje, kulturu, sport i lokalni integrirani razvoj Općine Novi Grad od decembra kontinuirano organizira javne tribine na kojima o aktuelnim temama govore stručnjaci iz različitih oblasti.

(Agencija FENA)

Druge objave u kategoriji