Search

YEP lokalne inicijative: Omladinski start-up biznisi i u Istočnom Novom Sarajevu

U okviru YEP lokalne inicijative “Omladinski start-up biznisi finansirani od strane lokalnih zajednica” opština Istočno Novo Sarajevo raspisala je poziv za finansiranje najboljih omladinskih startup biznisa. Lokalna zajednica će u sklopu navedene inicijative, koja za cilj ima promovisanje samozapošljavanja kao najodrživijeg oblika zapošljavanja, finansirati omladinske startup biznise, te će u saradnji s implementatorom YEP lokalne inicijative mladim preduzetnicima pružiti i savjetodavnu podršku pri pokretanju i vođenju vlastitog biznisa.

Do sada su obavljene aktivnosti vezane za objave javnog poziva, broja finansiranih startup biznisa, osiguravanja transparentnosti procesa odabira i dodjele sredstava, aktivnog učešća biroa/zavoda za zapošljavanje kao posrednika, te uključivanja uspješnih preduzetnika iz privrednog sektora u proces donošenja kriterija i ocjenjivanja pristiglih prijava.

Obrasce za prijavu i konkurs možete preuzeti ovdje.

Kao rezultat ove lokalne inicijative očekuje se da će najmanje 5 lokalnih zajednica u BiH uključiti u svoje strateške dokumente komponentu podrške omladinskom preduzetništvu, finansiranjem pokretanja omladinskih biznisa. Također, najmanje 10 lokalnih zajednica u BiH finansijski će podržati najmanje 15 (novih) omladinskih start-upbiznisa, od kojih 8 općina dosad nije imalo program finansiranja omladinskih start-up biznisa. Nakon pokretanja omladinskih biznisa u lokalnim zajednicama, zaposleno je najmanje 15 mladih, a još 50 mladih će steći volontersko iskustvo nužno za preduzetničke poduhvate.

Aktivnosti se odvijaju planiranom dinamikom. Već ranije smo objavili da su pozive objavile i Gračanica i Istočna Ilidža, a očekujemo pozive i u Vlasenici, Novom Travniku, Kaknju, i Bosanskoj Krupi. Partner YEP-a na ovim aktivnostima je Institut za mlade Kult.

Druge objave u kategoriji