Search

Lansirano sedam novih start up ideja!

IMPAKT-ov program dodjele bespovratnih sredstava namijenjenih podsticaju zapošljavanja mladih Općine Sapna i Teočak, danas je iznjedrio sedam novih start upa!

Kandidati koji su prošli IMPAKT-ov program obuke u općini Sapna i općini Teočak i stekli uslove za prezentovanje svoje poslovne ideje, danas su pred stručnom komisijom predstavili svoje poslovne planove u općina Sapna.

Sedam kandidata koji su uspješno završili program su: Samid Velagić – “Org Art Zanatsko-suvenirska radnja”, Mirnes Smajlović – “MHC Trade d.o.o”, Amel Ibričić – “Auto servis IBRIČIĆ”, Edina Husić- “ARI rent a car”, Nermin Abdulahović – “Piljarnica Centar”, Belmin Omerović – “PD ZULKIĆ” i Mahmut Muhamedbegović – „Mahmut poljoprivredni obrt “. Pet regularnih grantova dodijelit će IMPAKT fondacija, šesti grant dodjeljuje Općina Sapna i sedmi grant će se omogućiti aneksiranjem ugovora o partnerstvu između uključenih partnera kako bi se i dodatni grant omogućio za sedmog učesnika obuke.

Uključeni partneri koji su podržali IMPAKT inkubator u općinama  Sapna i Teočak i kojima se želimo zahvaliti su Ministarstvo za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona, JU Služba za zapošljavanje Tuzlanskog kantona te Općina Sapna i Općina Teočak.

Od ukupno 7 učesnika, njih 5 su mladi koji su bili u inostranstvu u pokušajima za pronalazak posla ali su se nakon nekoliko godina vratili u svoje lokalne zajednice nastavili da žive i da realizuju poslovne ideje, što je zaisgurno još jedan od benefita ovakvih programa koji pružaju podršku svima onima koji razmišljaju o ulasku u poduzetnički proces. 

Na kraju želimo se od srca zahvaliti svim učesnicima, kao i pobjedničkim timovima i želimo im puno uspjeha u poslovnim izazovima koji su pred njima. 

U sklopu zajedničke saradnje između Ministarstva za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona, Investicijske fondacije IMPAKT, JU Služba za zapošljavanje Tuzlanskog kantona i 5 nerazvijenih i manje razvijenih lokalnih zajednica na području Tuzlanskog kantona (Općine Čelić, Općine Sapna, Općine Teočak, Općine Kladanj i Općine Doboj Istok) u 2021. godini realizira se program IMPAKT inkubator poslovnih ideja koji, između ostalog, obuhvata program preduzetničke obuke te finansijsku, stručnu i mentorsku podršku za do 20 novih poslovnih poduhvata na području navedenih općina pokrenutih od strane mladih.  Program se realizuje uz podršku Švicarske agencije za razvoj i saradnju (SDC) i jedan je od planiranih projekata u okviru Strategije za mlade Tuzlanskog kantona.

Druge objave u kategoriji