Search

Latinović: Međunarodni projekti transformišu Zavod u modernu instituciju

U Republici Srpskoj (RS) postoji stabilizacija na tržištu radne snage, a stopa nezaposlenosti, koja je u septembru prošle godine iznosila 38,26 odsto, sa decembrom je smanjena na 36,6 odsto, podaci su republičkog Zavoda za zapošljavanje.

Vršilac dužnosti direktora Zavoda Gordana Latinović rekla je da je u prošloj godini posredstvom ove ustanove zaposleno 25 054 lica, čime je ispunjen godišnji plan, ali da su posredničke aktivnosti Zavoda bile otežane zbog uticaja svjetske ekonomske krize na privredu RS.

Ona je dodala da je u januaru ove godine registrovano ukupno 147 912 nezaposlenih lica, što je za 96 lica više u odnosu na januar prošle godine i za 2 292 lica više u odnosu na decembar prošle godine.

“U januaru je registrovano 6 282 novoprijavljena, što je za 218 manje u odnosu na decembar”, rekla je Latinovićeva i dodala da je od ukupnog broja novoprijavljenih 1 786 lica bez radnog iskustva, dok su ostali na evidenciji zbog prestanka radnog odnosa.

Latinovićeva je rekla da je u januaru zbog prestanka rada na određeno vrijeme evidentirano 236 lica više u odnosu na decembar, zbog utvrđivanja tehnološkog viška za 108 lica više, te 74 lica više zbog prestanka rada poslodavca.

“U januaru je prijavljeno i 70 lica manje zbog pokretanja ili okončanja stečajnog postupka, 63 lica manje zbog sporazumnog prekida radnog odnosa, i 25 lica manje zbog izjave radnika o prestanku radnog odnosa”, navela je Latinovićeva.

Ona je istakla da je u januaru posredstvom Zavoda zaposleno ukupno 1 466 lica, što je za 464 lica više u odnosu na januar 2010. i za 12 manje nego u decembru prošle godine, dodajući da se najveći broj lica zapošljava u prerađivačkoj industriji, zatim u određenim uslužnim djelatnostima i u obrazovnom sistemu.

Latinovićeva je rekla da se i u 2011. godine nastavlja projekat zapošljavanja pripravnika sa visokom stručnom spremom “Prvi posao”, koji finansira Vlada RS, zatim projekat zapošljavanja Roma, koji finansira Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, te projekat zapošljavanja povratnika, koji, takođe, finansira Vlada RS.

“Realizujemo i projekte sa međunarodnim organizacijama na koje je Vlada RS već dala saglasnost, a čime će Zavod prerasti u jednu modernu instituciju koja će pružati brže i kvalitetnije usluge”, rekla je Latinovićeva.

Ona je podsjetila da je novim Zakonom o radu predviđeno da radnik bude u radnom odnosu 12 mjeseci da bi mogao da ostvari naknadu u slučaju nezaposlenosti, čime je zaposlenima na sezonskim poslovima pružena mogućnost da što duže budu u radnom odnosu.

(Nezavisne)

Druge objave u kategoriji