Poslovni model IKEA-e podrazumijeva da proizvođači širom svijeta za švedsku firmu izrađuju namještaj po strogo preciziranim mjerama.

Preduzeće MS&Wood iz Fojnice, koje se bavi izradom namještaja, u proteklih šest godina ostvarilo je značajan rast proizvodnje i prihoda.

Prvenstveno zahvaljujući partnerstvu sa švedskom IKEA-om, broj radnika je povećan na 260 sa prvobitnih nekoliko desetina zaposlenih, a iz ove fabrike se mjesečno izveze oko 25 hiljada stolica kao i hiljade drugih vrsta proizvoda. Posjetili smo ovu fabriku gdje nam je menadžer nabavke i prodaje Edin Sarvan pokazao pogon i otkrio zašto je IKEA, uz još tri bh. kompanije, i njih odabrala za partnera.

Dobijanje ugovora

Prvobitni kontakt ostvaren je na inicijativu uprave MS&Wooda, koja je posjetila IKEA-u 2012. godine. Nakon što je švedska firma posjetila pogon fojničke kompanije, odobrila je ugovor za proizvodnju manjeg broja jednostavnih dijelova namještaja. Kako je vrijeme odmicalo, IKEA je odlučila da poveća obim saradnje i sa bh. firmom je potpisala ugovor o proizvodnji desetina hiljada stolica.

– Danas imamo saradnju s njima u vidu proizvodnje 21 vrste različitih stolica kao i nekih dodatnih artikala. Proizvodimo stolice u raznim varijantama drveta, kože, tekstila te barskih i običnih stolica. IKEA je zadovoljna saradnjom, i obim posla će svakako rasti – kazao je Sarvan.

Poslovni model IKEA-e podrazumijeva da proizvođači namještaja širom svijeta za švedsku firmu izrađuju namještaj po strogo preciziranim mjerama i uslovima, ali i uz cijene koje ponekad ne ostavljaju previše profitne marže proizvođačima. S druge strane, većina tih istih proizvođača nastoji da se ne oslanja previše na IKEA-u i razvijaju vlastite brendirane tipove namještaja. Takav slučaj je i sa firmom MS&Wood, koja je u januaru lansirala i prvu vlastitu kolekciju dizajniranog namještaja.

Plan razvoja

Plan kompanije je da 2020. dođe u fazu godišnje proizvodnje milion jedinica namještaja, a da prihodi narastu na više od 40 miliona maraka. Kao dio bh. industrije namještaja, koja je samo prošle godine izvezla oko milijardu KM proizvoda, ovaj plan djeluje ostvariv i obezbijedit će posao za još veći broj Fojničana od kojih je više od 40 posto nezaposleno.

Plaća oko 500 KM

U fabrici radi 40 posto žena. Prosjek starosti zaposlenih je oko 26 godina, a prosječna plaća radnika je oko 500 KM. Većina njih nije imala prethodno iskustvo rada u industriji namještaja, tako da je MS&Wood u saradnji sa srednjom školom u Fojnici i Ministarstvom obrazovanja Srednjobosanskog kantona omogućio ponovno pokretanje drvoprerađivačke škole. Trenutno su popunjena dva odjeljenja stolara i dva odjeljenja tehničara finalne obrade drveta. (Faktor)