Search

Nastavljena obuka za zaposlenike javnih službi: Inovativni pristupi programima samozapošljavanja

Danas je na Jahorini nastavljena obuka za zaposlenike javnih službi za zapošljavanje koju je prema potrebama Javnih službi za zapošljavanje organizovao Projekat zapošljavanja mladih (YEP) uz podršku Vlade Švajcarske. Obuka ima za cilj unapređenje vještina i razvoj kapaciteta zaposlenika kako bi se oni osposobili da budu mentori i podrška licima koja će dobiti sredstva za samozapošljavanje po programima aktivnih mjera zapošljavanja koje će Zavod za zapošljavanje Republike Srpske i Federalni zavod za zapošljavanje i kantonalne službe plasirati tokom 2017.g. u skladu sa svojim planovima rada i akcionim planovima.

Tokom današnje radionice održana je panel diskusija koja se odnosila na unapređenje provođenja aktivnih mjera za zapošljavanje u kojoj su učestvovali i predstvanici menadžmenta  ZZZRS gđa Gordana Latinović, zamjenica direktora Zavoda  i g. Haris Huskić, rukovodilac Odjeljenja za tržište rada u FZZZ, a panelom je moderirao dr Ranko Markuš rukovodilac Projekta za zapošljavanje mladih (YEP).

Učesnici obuke su iznijeli niz primjera dobre i loše prakse te dali prijedloge kako unaprijediti  dizajn, realizaciju i praćenje programa. Sa time u vezi su Gđa Latinović i g. Huskić su informisali učesnike o predstojećim  programima i promjenama kada je u pitanju provođenja programa aktivnih mjera zapošljavanja.

U obuci učestvuje 30 zaposlenika iz svih bh Javnih službi za zapošljavanje, a tokom diskusije izdvojilo se nekoliko ključnih pitanja: 

  1. Kako unaprijediti  prepoznavanje kvalitetnih aplikanata kada su u pitanju programi samozapošljavanja – kako identifikovati preduzetnike koji će pokrenuti održive biznise?
  2. Do koje mjere savjetodavci trebaju preuzeti obavezu informisanja budućih preduzetnika (a u kojoj mjeri ipreduzetnici trebaju sami osigurati informacije)?
  3. Da li se univerzalno može primjeniti model refundacije troškova koji se trenutno primjenjuje u FBiH, za razliku od avanse isplate sredstava kao što je to slučaj u ZZZRS?

Zaključeno je da se kao obavezna mora provoditi obuka za lica koja apliciraju na programe samozapošljavanja te službe moraju imati savjetodavnu ulogu, ali ne mogu preuzimati potpunu odgovornost za rezultate ovakvih aktivnih mjera.

Na kraju diskusije predložen inovativni model za provođenje programa koji bi podrazumijevao sljedeće glavne elemente:

  • Obavezne obuke za aplikante za aktivne mjere samozapošljavanja;
  • refundiranje troškova, ali ne samo plata ili doprinosa kao što je to do sada bio slučaj, nego i finansiranje osnovnih sredstava koja omogućavaju pokretanje i održivost biznisa;
  • Potrebno je u pozitivnom kontekstu uzimati u obzir spremnost nezaposlene osobe da pored sredstava koja su dodjeljena od strane službe, uloži i vlastita sredstva;
  • Neophodno je uvesti sistem mentoringa i podrške aplikantima od strane JSZZ.

Slijedom iskustava koja su iznesena tokom diskusije zaključeno je da je veliki nedostatak neadekvatno praćenje aktivnih mjera zapošljavanja te je istaknut pozitivan primjer Javne službe za zapošljavanja Kantona Sarajevo koja od 2014.g prati korisnike programa samozapošljavanja te je od ukupno 228 korisnika njih 128 uspjelo opstati i održati svoje biznise. 

Inače danas se u Palama odžava sjednica Upravnog odbora Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske, a jedna od tačaka je usvajanje Pravilnika o načinima i kriterijima za realizaciju aktivnih mjera zapošljavanja što je upravo na fonu današnje diskusije tokom obuke.

O kako važnoj temi se radi govori i činjenica da će  tema narednog Foruma službi zapošljavanja koji je planiran za mart biti upravo aktivne mjere zapošljavanja, a prema zaključcima Organizacionog odbora Foruma

DSC_0309 DSC_0308

Druge objave u kategoriji