Search

Video: Kako izgleda savjetodavni intervju?

Smatra se da je gubitak posla ili nemogućnost pronalaženja zaposlenja jedan od najstresnijih životnih događaja. 

Novonastala situacija zahtijeva da se pojedinac prilagodi raznim životnim poljima i učenju novih uloga, i novom socijalnom planu. Nezaposlena osoba mora pronaći novu svrhu i cilj u životu i upustiti se u potragu za novim poslom. Uloga i svrha Zavoda za zapošljavanje je iz tog razloga izuzetno važna, te usmjerenje koje savjetodavci pružaju nezaposlenim osobama, a naročito onim licima koja dolaze iz radnog odnosa te su u fazi šoka, je neupitno vrijedan resurs. Projekat zapošljavanja mladih (YEP) kroz Reformski paket podržava javne službe za zapošljavanje da kroz poslovne procese daju značaj i prioritet savjetodavnom procesu, a naročito individualnom savjetovanju. Unatoč stereotipima koji vladaju kad su u pitanju kompetencije zaposlenih u biroima za zapošljavanje, te uvriježenom stavu o načinima zapošljavanja, nezaposleni imaju pravo na savjetodavnu podršku i usmjerenje u službama za zapošljavanje.

Pojednostavljen prikaz savjetodavnog procesa, tj. njegovog dijela je prikazan u dokumentarnom filmu, autora Roberta Tomić Zubera, poznatog hrvatskog TV novinara i autora priznatih dokumentarnih filmova, koji radi serijal tekstova i video blogova na temu nezaposlenosti. Video možete pogledati klikom na sliku ispod:

 

Poznat po tome što je dao otkaz na hrvatskom javnom servisu, i potom se našao na evidenciji nezaposlenih Hrvatskog zavoda za zapošljavanje prikazuje vlastito viđenje usluge i podrške koju pruža HZZ. Prikazani proces, dolazak na šalter gdje se nezaposlena osoba upućuje kod savjetodavca, te razgovor sa savjetodavcem je komplementaran principima i savjetodavnom procesu kojeg realiziraju Javne službe za zapošljavanje u Bosni i Hercegovini koje učestvuju u Reformskom paketu (JUSZZKS, JUSZZTK; JUSZZBPK; ZZZRS, SZZHNŽ-K, ZZZBDBH). Naravno, savjetodavni proces su uvele i druge kantonalne službe za zapošljavanje kao što Služba za zapošljavanje SBK/KSB, a naročito dobre rezultate su pokazale službe koje implementiraju aktivnu mjeru – Klub za traženje posla.

Projekat zapošljavanja mladih (YEP) u saradnji sa Federalnim zavodom za zapošljavanje priprema studijsko putovanje u Hrvatsku s ciljem upoznavanja sa procesima rada sa nezaposlenim osobama, razmjene iskustava i prenosa dobrih praksi i metoda rada koje koristi HZZ, a kako bi javne službe za zapošljavanje u Bosni i Hercegovini odgovorile potrebama tržišta i postupale prema međunarodnim standardima javnih službi za zapošljavanje. 

Druge objave u kategoriji