Search

Neobična ponuda za grupu Spice Girls od brenda Funky Guerilla

Socijalno preduzeće Funky Guerilla koje je nastalo zahvaljujući podršci
Vlade Švajcarske i Projekta zapošljavanja mladih (YEP) privuklo je pažnju pratilaca neobičnom FB objavom, upućenom poznatom britanskom ženskom sastavu Spice Girls, koji se ponovo vraća na svjetsku muzičku scenu.

„Hej, Spice Girls, mi smo društveno odgovorna kompanija iz Bosne i Hercegovine i voljeli bismo da kreiramo vaše majice, jer to je ono što najbolje radimo! Garantujemo da vas neće boljeti glava, ukoliko nas angažujete! Uz to, samo smo nekoliko zemalja udaljeni od vas. Javite nam šta mislite“, napisano je u neobičnoj poruci, koja je privukla pažnju.

Povod za ovakvu objavu je tekst, koji je podijeljen uz ovaj poziv, a koji je prije nekoliko dana objavio „The Guardian“, a u kojem se navodi da promotivne majice ovog planetarno popularnog ženskog benda prave u tvornici u Bangladešu, gdje žene rade za satnicu od svega 35 penija.

U tekstu The Guardian-a navedeno je da su zaposlenice primorane raditi prekovremeno kako bi sustigle “nemogući” cilj od 1000 sašivenih komada dnevno što ih nekada primorava na 16-dnevni rad koji završava u ponoć.

Ništa ne bi bilo čudno, da upravo kupovinom ovih majica ovaj ženski bend ne poziva na društvenu odgovornost, jer je ideja da se sav zarađeni novac od prodaje donira fondaciji „Comic Relief“, koja doprinosi ravnopravnosti žena u društvu.

Ovakva otrkića ukazuju na rizike složenih lanaca nabavke odjeće i dodatno ukazuju na loše uslove rada na koje su radnici u tvornicama odjeće prisiljeni, a koji proizvode odjeću za neke od najpoznatijih britanskih ali i svjetskih brendova.

Portparol Spice Girls je izjavio da su ovim saznanjem članice benda i njihov tim duboko šokirani i zabrinuti, te da nisu imali ove informacije, kao i da im je veoma žao zbog uslova rada u Bangladešu. Ističu da će lično pokrenuti istragu o uslovima rada u tvornici gdje su ovi popularni proizvodi nastali.

Da li će Spice Girls prihvatiti poziv i preusmjeriti proizvodnju u Bosnu i Hercegovinu, ostaje da se vidi.

Druge objave u kategoriji