Search

Nezaposleno 78 miliona mladih širom svijeta

Širom svijeta prošle godine bilo je nezaposleno 78 miliona mladih, za dva miliona manje nego 2009, ali daleko više nego prije početka krize 2007. kada je bilo 73,5 miliona nezaposlenih mladih – podaci su Međunarodne organizacije rada /ILO/.

Na osnovu dostupnih podataka iz 56 zemalja, na tržištu rada bilo je za 1,7 miliona mladih manje u odnosu na očekivanja prije krize, a riječ je o obeshrabrenim licima koja se ne ubrajaju u nezaposlene jer nisu aktivno tražili zaposlenje.

Direktor Organizacije Huan Somavia /Juan Somavia/ rekao je da je zapošljavanje mladih svjetski prioritet, dodavši da slabi oporavak dostojanstvenog rada pojačava stalna nesposobnost svjetske ekonomije da osigura budućnost za sve mlade, što pokriva porodice, socijalnu koheziju i vjerodostojnost politika.

U svom godišnjem istraživanju o trendovima u zapošljavanju ILO je upozorio na mogući nastavak slabog oporavka zaposlenosti u ovoj godini, posebno u razvijenim privredama, jer je globalna nezaposlenost već treću godinu zaredom od početka ekonomske krize na rekordnom nivou.

“Izazov obnavljanja radnih mjesta ukazuje na veoma različit oporavak tržišta rada, koji se u razvijenim zemljama manifestuje stalno visokim stopama nezaposlenosti, kao i sve većom obeshrabrenošću, a u regijama u razvoju opet rastom zaposlenosti i sve većim brojem nesigurnih zaposlenja i siromašnih radnika”, navodi se u saopštenju.

Izvještaj pokazuje da se globalna nezaposlenost od 55 odsto u periodu od 2007. do 2010. godine povećala u razvijenim privredama i regionu EU, koji čini svega 15 odsto svjetske radne snage. Procjenjuje da je na globalnom nivou 1,53 milijarde radnika imalo nesiguran posao u 2009. godini, što odgovara slaboj stopi zaposlenosti od 50,1 odsto.

Druge objave u kategoriji