Search

Nezaposlenost najveći društveni problem

Vršilac dužnosti šefa Delegacije EU u BiH Renco Davidi rekao je danas da su visok stepen nezaposlenosti i nefunkcionalno tržište rada najveći društveni problemi sa kojima se suočava BiH, te da nadležni treba više pažnje da posvete ovom pitanju.

Davidi smatra da je za građane, kao i za one koji kreiraju politiku države, važno da se više uključuju u rasprave o ovim problemima, te u rasprave o ekonomskoj situaciji u zemlji, o ekonomskom razvoju i budućnosti BiH.

On je danas, na konferenciji za novinare u Banjaluci pred početak konsultacija sa civilnim društvom o temi “BiH podrška sektoru rada i zapošljavanja – u susret EU integracijama”, rekao da mnoge ankete rađene, kako na nivou entiteta tako i na nivou cijele BiH, pokazuju da građani postavljaju pitanje zaposlenja na sam vrh prioriteta.

“Pitanje zapošljavanja i nezaposlenosti je veoma važno ne samo za Evropu nego i cijeli svijet, pa tako i za BiH, te je s tim u vezi EU u proteklih nekoliko godina u BiH aktivno radila na tom pitanju, a u posljednje vrijeme aktivirala je još neke politike koje se odnose na povećanje učešća u tržištu rada i aktiviranju tržišta rada”, dodao je Davidi.

Jedan od organizatora današnjeg skupa Amil Kamenica istakao je da je skup prilika da se sa stručnjacima iz različitih oblasti razgovara o nezaposlenosti, kao jednom od najvećih problema u BiH.

On je podsjetio da je BiH potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU preuzela obaveze koje se odnose na rješavanje ovog problema i u skladu s tim donijela niz strategija i akcionih planova.

Konsultacija sa civilnim društvom o temi “BiH podrška sektoru rada i zapošljavanja – u susret EU integracijama” održava se u okviru inicijative “Građani za Evropu”, koju predvodi Udruženje “Vesta”, pod pokroviteljstvom specijalnog predstavnika EU Valentina Incka, uz podršku Kraljevine Švedske i Švedske međunarodne razvojne agencije /SIDA/ i u saradnji sa Direkcijom za evropske integracije BiH.

Druge objave u kategoriji