Search

Nije usvojen zakon o olakšicama za zapošljavanje mladih

Na jučerašnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine poslanici nisu podržali Prijedlog okvirnog zakona o olakšicama za zapošljavanje mladih osoba u Bosni i Hercegovini čiji je predlagač poslanik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Niko Lozančić. Prijedlog zakona je dostupan na ovom linku.

Zajednička komisija za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku Parlamentarne skupštine BiH nije prihvatila prijedlog ovog zakona jer nije bilo potrebne entitetske podrške iz Republike Srpske uz obrazloženje da zakon zadire u entitetske nadležnosti.

Lozančić smatra da je zakon potrebno donijeti zbog velike stope nezaposlenosti mladih, a primjenom ovog zakona značajno bi se pospješio proces upošljavanja, osobito mladih osoba, povećala ukupna gospodarska aktivnost, te značajno smanjio broj osoba koje rade ‘na crno’, smatra predlagač zakona.

“Ovim zakonom bi se osiguralo da mlade osobe koje nemaju mame i tate u političkim i drugim institucijama vlasti i da se mogu na taj način zaposliti dobiju šansu da se regularno zaposle. Zakonom se predviđa da poslodavci za osobe do 28 godina ne uplaćuju ni poreze ni doprinose iz plaća kako bi se stimulirali poslodavci da primaju mlade osobe”, pojasnio je novinarima Lozančić.

Iznio je podatak da oko 300.000 nezaposlenih čine mlade osobe i oni ne plaćaju poreze, a ako bi se zaposlili oni bi postali porezni obveznici, a omogućilo bi se poslodavcima da umjesto 70 posto sredstava koje uplaćuju za doprinose na plaće ulažu u proizvodne usluge kako bi stvarali pretpostavke za nova zapošljavanja.

Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Anto Domazet najavio je da Klub SDP-a neće podržati prijedlog ovog zakona jer on na administrativni način ne bi učinio zaposlenost održivom. On ne rješava problem nezaposlenosti zbog čega smatra da su potrebni programi za održivom zapošljavanje što Lozančićev prijedlog ne nudi.

Poslanik Stranke demokratske akcije (SDA) Senad Šepić pozvao je poslanike da odbace negativno mišljenje nadležne komisije i da se da šansa da ga komisija ponovo razmatra te da oni koji nisu podržali zakon još razmotre svoje stavove.

Poslanik Stranke za BiH Beriz Belkić najavio je da će biti protiv negativnog mišljenja komisije jer BiH treba ovaj zakon, a Lozančić je predložio okvirni zakon.

Poslanik Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH Adnan Bašić smatra da je ovaj zakon došao u predizborno vrijeme te je upitao gdje bi se moglo zaposliti više od 250.000 mladih osoba jer se preduzeća zatvaraju.

Poslanici iz Republike Srpske u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH rekli su danas da su protiv Prijedloga okvirnog zakona o olakšicama za zapošljavanje mladih lica u BiH, jer zadire u entitetske nadležnosti. Poslanici SNSD-a Boško Tomić i Slavko Jovičić rekli su u raspravi o ovom prijedlogu zakona da nije u skladu sa entitetskim propisima, jer je zapošljavanje u nadležnosti entiteta. Sličan stav iznijela je i poslanik SDS-a Aleksandra Pandurević.

U toku izjašnjavanja o ovom zakonu nije dobijena potrebna većina.Ovo je posljednja sjednica prije kolektivnih godišnjih odmora, a naredna sjednica je zakazana za 4.rujan, mjesec dana do održavanja opštih izbora.

(foto: sa snimanja edukativnog crtanog filma o Oglednim biroima)

 

Druge objave u kategoriji