Search

Okrugli sto: Promocija preduzetništva u visokoškolskim institucijama

Projekat zapošljavanja mladih (YEP) koji podržava Vlada Švicarske organizovao je danas Okrugli sto na temu ,,Promocija preduzetništva u institucijama visokog obrazovanja“  tokom kojeg se, u prisustvu velikog broja predstavnika akademske zajednice – rektora, dekana i profesora, razgovara o unapređenju preduzetničke klime u institucijama   visokog   obrazovanja  u  Bosni  i Hercegovini. U radu Okruglog stola učestvuju i predstavnici Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske i Federalnog zavoda za zapošljavanje kako bi se na taj način osigurala informacija o iskustvima koje ove inistitucije imaju kada je riječ o obrazovnom sistemu i neusaglašenosti sa tržištem rada.

Prisutne je u ime Ambasade Švajcarske pozdravio g.David Kramer, zamjenik direktora Švajcarske za saradnju istakavši da preduzetnički potencijal kod mladih treba podsticati kako bi se oni usmjerili da budu inicijatori i pokretači biznisa.

U tome procesu veliku ulogu imaju obrazovne institucije koje treba da osiguraju praktičan pristup unapređenju vještina koje se odnose na preduzetništvo.

Program današnjeg Okruglog stola uključuje prezentaciju međunarodnih iskustva u ovoj oblasti  kao  i prezentaciju  rezultata  ostvarenih  kroz YEP/IEEE lnovacijski izazov. Cilj Okruglog stola je da se u otvorenoj diskusiji suoče mišljenja preduzetnika – praktičara i predstavnika akademske zajednice. 

YEP/IEEE lnovacijski izazov sadrži značajan potencijal za kreiranje novih radnih mjesta kroz formiranje  novih, visoko profitnih  kompanija. lstovremeno, on podupire unapređenje nastavnog procesa  pružanjem prilika  studentima  i  nastavnom  osoblju  da praktično  testiraju  svoje  ideje  i teoretska znanja. lnovacijski izazov je već drugu godinu otvoren za nastavno osoblje, studente  i mlade  inžinjere tehnčkih  fakulteta   u  BiH. Timovima koji su uključeni  u lzazov, osiguran je  program podrške  u  razvoju tehničkih  inovacija  i    njihovog  transformaciji  u  održive  biznise. I  ove godine najuspješniji timovi će biti predstavljeni na IEEE Students and Young Professionals Kongresu koji se po drugi put, od 01.  –  04.   decembra održava u Sarajevu.

YEP/IEEE Innovation Challenge 2017, rezultat je saradnje IEEE i YEP-a na organizaciji Innovation Ideathon/Hackathon 2016 koja je rezultirala predstavljanjem 13 inovacija sa 8 elektrotehničkih, mašinskih, ekonomskih i fakulteta informacijskih tehnologija iz Banja Luke, Istočnog Sarajeva, Mostara, Sarajeva, Tuzle i Zenice na IEEE Students and Young Professionals Kongresu (SYPC), u decembru 2016. godine.

 

Druge objave u kategoriji