Search

Okrugli stol sa poslodavcima: “Javnom sektoru je lako, njima radnike pošalju, privatnici imaju problem da ih nađu”

Danas je u Klubu za traženje posla u Banjaluci održana radionica sa grupom poslodavaca koji su do sada ostvarili saradnju sa Biroom i Klubom. Stav poslodavaca je bio da je danas jako teško naći radnika, iako se dobija po nekoliko stotina CV-jeva za svako oglašeno mjesto. Velika većina kandidata se ne predstavlja na odgovarajući način, niti imaju motiv da rade, pa je poslodavcima odabir kandidata postao noćna mora.

Stav koji je dobio podršku, ali i izazvao smijeh, je da je “javnom sektoru lako, njima pošalju radnike, privatnici imaju problem da ih nađu”. Poslovi koji zahtjevaju manuelni rad nisu na cijeni i svi sanjaju svoj posao u kancelariji.

Predstavnica jedne kompanije iz obućarskog sektora je rekla da su uveli praksu primanja radnika po preporukama već zaposlenih, jer samo na taj način mogu da budu sigurni da zapošljavaju one koji žele da rade. Predstavljeno je i nekoliko uspješnih posredovanja iz Kluba, poput zaposlenja u vrtiću zvjezdica, što je objavljeno kao YEP priča o uspjehu.

Na današnjem skupu su poslodavci najavili otvaranje preko 50 radnih mjesta, za koje će se radnici tražiti putem biroa.

Kroz Klub za traženje posla Banjaluka za četiri godine prošlo je 366 mladih do 30 godina starosti, a 130 ih je našlo zaposlenje. Uspješnost od 36% je izuzetan rezultat za ovu vrstu aktivne mjere, a Klub se nalazi na trećem mjestu rang liste za cijelu BiH iza Modriče i Sarajeva.

Druge objave u kategoriji