Search

Širenje praksi Oglednih biroa: Rekonstrukcija biroa Centar i Hadžići

Ogledni biro Novo Sarajevo je postao nukleus reforme i danas se svi biroi Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo pripremaju da krenu sa procesima testiranim u Oglednom birou. S obzirom na specifične infrastrukturne zahtjeve reforma će se sprovoditi u nekoliko faza, a u prvoj fazi će prakse Oglednog biroa preuzeti biroi koji imaju minimum infrastrukturnik uslova. S tim u vezi Javna ustanova Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo zatvorila je Javni konkurs i odabrala izvođače radova na poslovima rekonstrukcije šalter sala u biroima za zapošljavanje Centar i Hadžići.

Radovi počinju 21. augusta 2014 a rok za izvršenje je 15 dana.

Ovim se stvaraju preduslovi da već u septembru ove godine i biroi za zapošljavanje Centar i Hadžići dobiju ulogu oglednih biroa za zapošljavanje te time prošire prakse već inicirane u Birou za zapošljavanje Novo Sarajevo.

Projekat zapošljavanja mladih će nastaviti pružati stručnu podršku biroima za zapošljavanje i na taj način doprinositi smanjenju broja nezaposlenih u Kantonu Sarajevo. Na zahtjev menadžmenta Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo u proteklom periodu su bili angažovani eksperti Švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC) i Projekta zapošljavanja mladih (YEP) Mike Chambers (bivši direktor Fondacije Princa Čarlsa) i Zdenka Kovač (bivša direktorica Zavoda za zapošljavanje Slovenije). Ova dva eksperta su pripremali teren za širenje praksi Oglednog biroa u još dva biroa Hadžići i Centar. U međuvremenu je rađeno na razvoju kapaciteta zaposlenih, unaprjeđen je IT sistem JUSZZKS, unaprjeđene su procedure izdavanja uvjerenja, te je napravljena savremena web stranica ove službe.

Druge objave u kategoriji