Search

Posao za 800 nezaposlenih osoba sa radnim iskustvom

Sarajevo, 19.12.2013.godine

Direktor Javne ustanove “Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo (KS)” Igor Kamočaji izjavio je za Agenciju ONASA da je Služba na čijem je čelu, zahvaljujući domaćinskom poslovanju i vlastitim uštedama, uspjela obezbijediti više od 3,4 miliona KM za aktivnu politiku zapošljavanja.

“Od tih sredstava, 400.000 KM usmjereno je za PIU SESER, a sa 120.000 KM smo dodatno pojačali program prekvalifikacije i dokvalifikacije koji sada raspolaže sa više od 370.000 KM. Preostala sredstva biće usmjerena u novu mjeru, odnosno program sufinansiranja zapošljavanja ‘800+'”, kazao je Kamočaji i dodao da će, na osnovu tog programa, 800 nezaposlenih osoba u narednih šest mjeseci ostvariti svoje pravo na zapošljavanje.

Prema njegovim riječima, prioritet će imati poslodavci iz proizvodnog sektora i turizma. “Program je namijenjen nezaposlenim osobama sa minimalno šest mjeseci radnog iskustva”, naglasio je Kamočaji. Naveo je da će Upravni odbor Službe za zapošljavanje KS 12. decembra razmatrati izmjene i dopune Programa mjera aktivne politike zapošljavanja, nakon čega će one biti upućene resornom ministarstvu, a potom se očekuje saglasnost Vlade KS. Nakon toga, kako je rekao Kamočaji, Služba će raspisati javni poziv za poslodavce.

“Cilj programa je sufinansiranje zapošljavanja 800 osoba koje pripadaju, prije svega, socijalno isključenim kategorijama, a posebno roditeljima djece s invaliditetom, žrtvama nasilja u porodici, bivšim štićenicima domova za nezbrinutu djecu i hraniteljskih porodica, liječenim ovisnicima o psiho-aktivnim supstancama, roditeljima ili starateljima djece koja ostvaruju pravo na dječiji dohodak, osobe ometane u fizičnom i psiho-fizičkom razvoju i osobe kod kojih postoji invalidnost prouzrokovana povredom ili bolešću…”, rekao je Kamočaji i dodao da program ne isključuje nezaposlene osobe koje ne pripadaju navedenim kategorijama.

U ovoj godini Služba je, kako je kazao, za programe zapošljavanja plasirala blizu deset miliona KM. “To je jako malo. Zakon o posredovanju u zapošljavanju je jako jasan. Sektor zapošljavanja je na koljenima i mi nemamo čarobni štapić da preko noći riješimo problem 73.000 nezaposlenih u KS. Bez sistemskog rješenja u sektoru zapošljavanja, sve što radimo je kratkoročno. Između 75 i 85 posto budžeta potroši se na pasivne mjere, dakle na materijalno i socijalno zbrinjavanje nezaposlenih osoba, a godišnje nam ostaje manje od deset posto sredstava za aktivnu politiku zapošljavanja”, precizirao je Kamočaji.

Istakao je da je neophodno uraditi izmjene i dopune navedenog zakona, omogućiti kantonalnim službama za zapošljavanje da budu proaktivne, razdvojiti pasivne i aktivne tražioce posla… Podsjetio je da je Služba za zapošljavanje KS, zahvaljujući prošlogodišnjim uštedama od 509.000 KM, napravila program “300+”, u okviru kojeg je 300 osoba zaposleno na dva mjeseca, te dodao da će ova praksa biti nastavljena i u budućnosti.

Projekat zapošljavanja mladih (YEP) u saradnji sa Službom za zapošljavanje Kantona Sarajevo implementira aktivnosti uspostavljanja Oglednog biroa u birou Novo Sarajevo, kroz koji se testiraju reforme koje će ukoliko se pokažu kao uspješne biti implemenrtirane u cijeloj službi za zapošljavanje.

Druge objave u kategoriji