Search

Posjetite Diplomatski zimski bazar 1. decembra u Sarajevu

Diplomatski zimski bazar, tradicionalna manifestacija koju organizuju supruge diplomata koji djeluju u Bosni i Hercegovini, i ove će godine upriličiti ovaj humanitarni događaj u sarajevskoj dvorani Mirza Delibašić.

Bazar će biti održan 1. decembra, a kao i prijašnjih godina donosi razne zabavne aktivnosti za djecu i odrasle, delicije iz drugih zemalja, rukotvorine, lutriju, aukcije i još štošta da bi se obezbijedilo što više sredstava za različite humanitarne projekte.

– Ulaznica za Bazar košta simboličnih pet KM, dok je za djecu do osam godina ulaz slobodan. Zahvaljujući našim sponzorima, svi troškovi organizacije su pokriveni, tako da će sva prikupljena sredstva od ulaznica i prodanih proizvoda ići u humanitarne svrhe, rečeno je na konferenciji za medije održanoj u EU Info centru.

Na bazaru će učestvovati i oko 70 izlagača koji će predstaviti jedinstvene proizvode široke palete a među izlagačima ćete moći pronaći i predstavnike Švicarske Ambasade u BiH. 

-Imat ćete priliku posjetiti 40 zemalja u jednom danu, samim tim što ćete imati priliku kušati jedinstvenu hranu i piće, pojasnila je Annarita Lippiello, supruga Nicole Minasija, ambasadora Republike Italije u BiH.

Da bi što više posjetilaca moglo uživati u sjajnoj atmosferi, i vrijeme trajanja Bazara je produženo, pa će tako vrata Skenderije biti otvorena sve do 17. sati.

– Prošle godine diplomatski bazar je prikupio više novca nego ikad, više od 200.000 KM i zbog toga smo uspjeli da podržimo više od 20 organizacija. Nadamo se da ćemo ove godine oboriti rekord, dodala je Lippiello.

– Ove godine planiramo se fokusirati na organizacije koje rade s tri kategorije djece. Prva kategorija su djeca s posebnim potrebama (psihičkim ili zičkim) djeca koja boluju od autizma ili koja prolaze kroz liječenje od raka. Druga grupa su djeca bez roditeljskog staranja koja nemaju roditelja ili roditelji nisu u mogućnosti pružiti adekvatnu skrb. Treća grupa su mladi, studenti, koji dolaze iz ranjivih porodica koje nisu u mogućnosti da im pruže obrazovanje, istakla je ​Zsoa Kusenda, supruga zamjenika šefa Delegacije EU. Ona je najavila i posjete organizacijama nakon bazara kako bi se uvjerili da se novac troši u korisne svrhe. Istakla je kako se trude podržati centre koji rade s djecom koja žive u udaljenim mjestima.

Martina Field-Klisović, supruga britanskog ambasadora, kazala je kako su pripremljene aktivnosti za cijelu porodicu.

– Za najmlađe imamo besplatne jaslice gdje roditelji mogu ostaviti djecu na čuvanje i opušteno užvati u bazaru. Imamo i inkluzivnu radionicu za tipičnu i atipičnu djecu, gdje će naši volonteri iz Druge gimnazije djeci oslikavati lice ili kanom iscrtavati ruke. Za one starije je obezbijeđen 3D printer, koji će djeca moći isprobati.

Planirano je izvođenje i tradicionalnih igara, kao i dolazak Djeda Mraza, a novitet je profesionalni fotograf u “Ledenom začaranom carstvu” koji će praviti porodične fotke. Bit će izvedeni i tradicionalni plesovi Malezije, Indonezije, Slovenije i lokalnog Udruženja mladih Roma.

Aukcija, koja uvijek privlači mnogo pažnje posjetilaca, zakazana je za 13 sati, a nudi jedinstvene predmete poput umjetničkih slika, print Hagade, avionske karte, tepih, torbe, putovanja, ali i potpisane dresove sportista. Među njima je i onaj Džanana Muse iz Brooklyn Netsa.

preuzeto sa: www.oslobodjenje.ba

 

 

 

 

 

Druge objave u kategoriji