Search

Pozivamo nezaposlene da nam se pridruže: Šampinjoni sami niču

MODRIČA – Proizvodnja gljiva se može smatrati zimskom sezonskom proizvodnjom, kažu Ljubiša Todorović i Denis Vidović, prijatelji i jedini proizvođači šampinjona u Modriči. Todorović je bivši fudbaler Modriče i kad je video da nema hleba od fudbala, odlučio je da sa drugarom Denisom počne da proizvodi gljive. U septembru prošle godine počeli su sa proizvodnjom, zasada samo šampinjona. U pet komora i vreće sa kompostom uložili su više od 30.000 maraka.

– Zasada proizvodimo samo šampinjone, ali je sve spremno da počnemo da proizvodimo bukovače. Razmišljamo da jednog dana proizvodimo i gljivu šitaki, koja je veoma tražena u Evropi, ali je i veoma skupa – priča Ljubiša Todorović.

Protiv konkurencije bore se kvalitetom, a planiraju da na tržište iznesu više o 12 tona šampinjona u toku godine. Cena je niska, ali se ne žale i sa četiri marke po kilogramu mogu sebi da obezbede solidnu mesečnu platu.

Ljubiša i Denis planiraju da stvore uslove u proizvodnim komorama za prozivodnju gljiva tokom cele godine, odnosno i leti.

– U komorama temperatura leti mora biti oko 25 stepeni i vlažanost preko 90 odsto da bi se gljiva proizvodila. Kako smo sve sami uradili kad su komore u pitanju, tako ćemo stvoriti uslove da gljivu proizvodimo tokom cele godine – naglašava Ljubiša.

APEL

– Posao nije težak i zato pozivamo nezaposlene da nam se pridruže, kako bismo sa većim količnama mogli konkurisati sa našom kvalitetnom gljivom i na zapadnoevrposkom tržištu, jer ovako usitnjeni možemo samo da preživljavamo – kaža Ljubiša Todorović.

Druge objave u kategoriji