Search

Pravedna raspodjela? – Sistem “najbržeg prsta” u Hrvatskoj za dodjelu poticajnih sredstava EU fondova

“Ako mislite da Hrvatska stalno uzima novac iz EU fondova kako bi ga potrošila na određene projekte, ostat ćete neugodno iznenađeni kada saznate da je naša država do sada povukla samo devet posto mogućih sredstava” tako danas izvještava večernji.hr a kao reakciju na raspodjelu sredstva EU fondova kroz natječaj POBOLJŠANJE KONKURENTNOSTI I UČINKOVITOSTI MSP-a KROZ INFORMACIJSKE I KOMUNIKACIJSKE TEHNOLOGIJE (IKT). 

Od svih članica Europske unije, Hrvatska je pri dnu ljestvice potrošenih sredstava iz EU fondova, u društvu sa Španjolskom. A i kada se otvori natječaj, očito se ne dodjeljuje onima koji bi ga najbolje uložili nego novac ide onima koji imaju “najbrži prst” – barem tako tvrdi saborska zastupnica MOST-a Sonja Čikotić.

Sonja Čikotić, zastupnica u Hrvatskom saboru – fotografija preuzeta sa www.narod.hr

Ona je putem svog Facebook profila pozvala poduzetnike da joj se jave kako bi zajedno sastavili prigovor na natječaj u kojem se za povećanje konkurentnosti i učinkovitosti malih i srednji poduzeća kroz informacijske i komunikacijske tehnologije dijelilo oko 53 milijuna kuna, a Čikotić tvrdi kako joj se javio veći broj poduzetnika i požalio da hrvatska administracija od lijenosti daje novac onima koji se prijave prvi. 

[Sistemom “najbrži prst” Vlada ponovno zakinula poduzetnike]

“Zvali su me poduzetnici koji su se natjecali za sredstva EU fondova kroz natječaj POBOLJŠANJE KONKURENTNOSTI I UČINKOVITOSTI MSP-a KROZ INFORMACIJSKE I KOMUNIKACIJSKE TEHNOLOGIJE (IKT), ukupne potpore za gospodarstvo od samo 53,2 milijuna kuna, može se razlučiti da je metodom “najbrži prst” država ponovno zakinula poduzetnike. Iako ih je hrvatska administracija i birokracija natjerala da u 11:00:00, poučeni iskustvom da samo oni u prvim sekundama prolaze, budu spremni stisnuti “Podnesi”, pa su svi marljivo sjedili i klikali, otvarao im se drugi prozor i onda su čekali da bi im se objavilo kako su predali u 11 sati i 20 sekundi, 38 sekundi, 60 sekundi i nakon minutu i 45 sekundi a svi su Uredno kliknuli u 11:00:00 ili 11:00:01. Poduzetnici, javite mi se u inbox ako smatrate da ste oštećeni u ovom postupku da zajedno složimo prigovor!” navodi Čikotić u svome postu. 

Potrošeno tek 9 posto, ugovoreno 43

Za proračunsko razdoblje od 2014. do 2020. Hrvatskoj je isplaćeno samo 9 posto u četiri godine, oko milijardu i 200 tisuća eura, a ugovoreno je ukupno 43 posto od planiranog iznosa koji se kreće oko 12,7 milijardi eura, približno 5,5 milijardi eura.

Izvor: https://www.vecernji.hr/vijesti/vlada-opet-sistemom-najbrzeg-prsta-dijeli-novce-iz-eu-fondova-1266609 

Druge objave u kategoriji