Search

Predstavnik YEP tima u okviru programa razmjene stručnjaka/inja „Tech Innovation & Entrepreneurship Fellowship Program“

Tokom mjeseca maja u okviru petosedmičnog programa razmjene stručnjaka/inja pod nazivom „Tehnološke inovacije i preduzetništvo“ (Tech Innovation & Entrepreneurship Fellowship Program) u organizaciji Vlade Sjedinjenih američkih država i nevladine organizacije WorldChicago, predstavnik YEP tima, Senad Alibegović, boravit će u jednom od najvećih svjetskih inkubatora – 1871.

Osnovan 2012.godine, inkubator 1871 je stvoren kako bi podržao čikašku digitalnu startup zajednicu i poduzetnički ekosistem. Od samog osnivanja postao je središte uspješnih inovacija, najsavremenije tehnologije i poduzetničkog ekosistema, a danas predstavlja dom za preko 400 startupa u ranoj fazi, te velikom broju freelancera. Sa modernom infrastrukturom, co-working prostorom, multifunkcionalnim salama i ostalim neophodnim profesionalnim sadržajima smještenim na 14,000 m2, 1871 je centar i velikog broja akceleratora, manjih inkubatora, programa podrške, značajnom broju investitora i VC fondova, uključujući i prestižne univerzitetske centre za inovacije, poput Northwestern University, University of Illinois, University of Chicago, Loyola University Chicago, Illinois Institute of Technology, DeVry University i DePaul University.

Tehnološke inovacije i preduzetništvo je program profesionalnog usavršavanja koji podržava Vlada Sjedinjenih američkih država – Biro za obrazovanje i kulturne poslove i podrazumijeva boravak odabranih tehnoloških i preduzetničkih lidera/ica iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije i Slovenije u Chicagu u okviru četverosedmične stipendije. Odabrani kandidati/nje borave i rade sa vodećim tehnološkim kompanijama u različitim poljima, vladinim agencijama i nevladinim organizacijama koje promovišu inovacije i preduzetništvo, te univerzitetskim i neuniverzitetskim tehnološkim inkubatorima. Cilj programa je da stipendisti/inje steknu uvid u najbolje prakse u oblasti tehnoloških inovacija, preduzetništva, obrazovanja, te kako funkcioniše efektivan ekosistem urbanih tehnoloških inovacija i preduzetništva.

U okviru protekle dvije sedmice profesionalne razmjene polaznici/ce su imali priliku posjetiti i veliki broj drugih inkubatora i co-working prostora, poput Second Shift, 2112 i Wework, surađivati sa nekim od najpoznatijih američkih poduzetnika/ca, investitora/ca i preduzetničkih mentora/ica, poput Michael Dermera (CEO, The Lonely Entrepreneur), Terre Winstron (CEO, inTerract) i David Rosena (CEO/investitor, TechXfoundry). U okviru ove profesionalne razmjene, naš predstavnik će imati priliku raditi na usavršavanju i razvijanju start-up ideje pod nazivom „Five to Nine“, u okviru poduzetničkog i startup centra 1871.

U posljednjoj sedmici svi polaznici/ce uzimaju učešće u završnom kongresu (U.S. Department of State Proffesional Fellows Congress) u Washingtonu D.C., koji okuplja 200-tinjak profesionalaca/ki iz različitih regija i različitih oblasti.

Druge objave u kategoriji