Search

Preduzetno Istočno Novo Sarajevo

Na području opštine Istočno Novo Sarajevo ima 386 preduzetničkih radnji, što je najveći broj po glavi stanovnika u Republici Srpskoj, rekao je Srni načelnik opštinskog Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Igor Đokanović.

“Prema broju preduzeća, kojih je 192, opština Istočno Novo Sarajevo zauzima drugo mjesto u regiji”, rekao je Đokanović.

On je istakao da privreda ima tendenciju rasta, da je sve više novootvorenih preduzeća i preduzetničkih radnji, te da se bilježe sve veći prihodi, a sve više je i zaposlenih.

Prema njegovim riječima, u 2018. godini je otvoreno 56 novih preduzetničkih radnji različitih djelatnosti, dok je zatvoreno 35.

Đokanović je rekao da opština ima visok rast prihoda koji su u posljednje četiri godine sa 113 miliona dostigli 118 miliona KM, te prema ostvarenom prihodu zauzima četvrto mjesto u regiji.

On je naveo da su ukupni prihodi opštine u toku ove godine porasli i da su na najvećom iznosu u posljednjih pet godina.

“Mjere koje je opština preduzela da bi unaprijedila privredni ambijent su podsticaji od 100.000 KM za razvoj privrede i poljoprivrede”, rekao je načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti.

Prema njegovim riječima, u ovoj opštini postoji trend razvoja tercijarnog uslužnog sektora kao što su ugostiteljstvo, turizam i saloni ljepote, koji zapošljavaju sve veći broj radnika i ostvaruju značajne prihode.

“U našu opštinu se doseljava sve veći broj ljudi. Istovremeno u preduzetničkim radnjama je zaposleno više od 1.000 ljudi”, rekao je Đokanović.

On je dodao da je prilikom registracije radnji pojednostavljena administrativna procedura, te da je ukinuta taksa za otvaranje preduzetničke radnje.

“Opština je za građevinske i proizvodne firme uvela pogodnosti prilikom kupovine zemljišta i plaćanje rente i uređenja, gdje se za pojedine kategorije smanjuje cijena za 50 odsto, a postoji mogućnost i plaćanja na rate”, naveo je Đokanović.

Prema njegovim riječima, da bi podstakli razvoj proizvodnjih preduzeća, prethodnih godina je razvijan i projekat poslovne zone.

“Tokom ove godine prodato je 13 parcela za sedam firmi, a naredne godine počeće radovi na opremanju i useljavanju preduzeća. Na prostoru koju obuhvata poslovna zona biće koncentrisano desetak poslovnih subjekata, što će otvoriti do 300 radnih mjesta”, rekao je Đokanović.

Prema njegovim riječima, u ovoj godini je izmijenjen dio regulacionog plana u naselju Čiča, te se naredne godine očekuje dolazak preduzeća koje se bavi elektronikom, koje bi zaposlilo 70 elektroinženjera.

“U našem gradu postoji i srednja elektrotehnička škola, a i Elektrotehnički fakultet, što bi omogućilo da se veliki broj naših građana zaposli u ovoj firmi”, naglasio je Đokanović.

On je dodao da će prioritet u sljedećoj godini biti završetak projekta poslovne zone i projekat sportske dvorane u kojoj bi se 22 poslovna prostora davala na dugoročni zajam.

Đokanović je najavio da ukoliko neko od mladih želi da pokrene vlastiti biznis može dobiti poslovni prostor u Sportskoj dvorani godinu dana besplatno na korištenje.

Druge objave u kategoriji