Search

Prije godinu dana YEP je organizovao studijsku posjetu Zavodu za zapošljavenje Crne Gore

Radnici iz Bosne i Hercegovine sve su prisutniji na teritoriji Crne Gore, a od početka godine do 1. oktobra izdato je 2.749 radnih dozvola, najviše u oblastima vezanih za građevinske poslove, kao i za poslove u hotelijerstvu.

Direktor Zavoda za zapošljavanje Crne Gore Suljo Mustafić sastao se danas u Podgorici sa direktorom Agencije za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine Muamerom Bandićem. Nakon sastanka dviju delegacija, zaključeno je da je plan da se saradnja između dvije institucije podigne na još viši nivo.

Crna Gora je od početka godine do 1. oktobra izdala ukupno 20.795 radnih dozvola, od čega je radnicima iz BiH izdato 2.749 dozvola ili 13,22 odsto od ukupnog broja dozvola. 

Direktor Zavoda za zapošljavanje Crne Gore Suljo Mustafić kazao je da je riječ o prilično velikom broju radnika iz BiH koji su angažovani u Crnoj Gori.

„To su oni poslovi koji su sezonskog karaktera, u oblasti građevinarstva i turizma“, kazao je Mustafić i napomenuo da će u narednom periodu dvije institucije saradnju podići na viši nivo, prateći politike nacionalnih vlada.

Podaci pokazuju da je 675 radnih dozvola radnicima iz BiH izdato za osnovna građevinska zanimanja, 324 dozvole za čistače i pomoćno osoblje u hotelima, 171 dozvola za pomagače u kuhinji.

Direktor Agencije za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine Muamer Bandić kazao je da se želi doći do razmjene podataka između dvije institucije.

„Za nas je bitno da dođemo do tačnog broja podataka radnika koji sezonski rade u Crnoj Gori, kako bi vidjeli kolika je potreba i kako ne bismo došli u situaciju da BiH bude deficitarna sa kadrovima koji sezonski rade u Crnoj Gori“, kazao je Bandić.

Prije tačno godinu dana, 5-8.oktobra 2017.godine, YEP je organizovao studijsku posjetu Zavodu za zapošljavanje Crne Gore uz podršku Vlade Švajcarske, a u toku koje se razgovaralo o modalitetima buduće saradnje između bh službi i Zavoda za zapošljavanje Crne Gore. Jasno je da službe za zapošljavanje u regiji trebaju sarađivati i učiti jedne od drugih jer se radi o sličnom kontekstu u kome djeluju, a postoji i značajan prostor za unapređenje mobilnosti radne snage i zapošljavanje bh građana u Crnoj Gori, istaknuto je tokom sastanka. 

Druge objave u kategoriji