Search

Prijem u Sarajevu povodom Švicarskog nacionalnog praznika

U Sarajevu je jučer obilježen Švicarski nacionalni praznik u rezidenciji švicarske ambasadorice NJ. E. Andree Rauber Saxer. Prijemu povodom ovog praznika prisustvovalo je 120 zvanica. 

#SwissNationalDay se u Bosni i Hercegovini tradicionalno proslavlja, a prisustvuju mu prijatelji i partneri Švicarske kako bi na simboličan način dali doprinos proslavi rođendana. Švicarska od 1996. godine daje podršku procesu saradnje u Bosni i Hercegovini, putem međunarodnih programa i bilateralnih projekata saradnje.

Švicarski program saradnje u Bosni i Hercegovini obuhvata projekte podržane od strane Švicarske agencije za razvoj i saradnju (SDC), koja je dio švicarskog Ministarstva vanjskih poslova (DFA), i Državnog sekretarijata za ekonomska pitanja (SECO), koji je dio saveznog ministarstva za ekonomske poslove (DFE). Švicarski program za razvoj u Bosni i Hercegovini svoju pomoć usmjerava na različite sektora kao što su vladavina prava i demokracija; ekonomija i zapošljavanje (u okviru kojeg se nalazi Projekat zapošljavanja mladih – YEP); zdravstvo; osnovne javne usluge dok se posebna pažnja posvećuje pitanju ravnopravnosti polova i dobroj upravi, kao i pitanjima od opšteg značaja.

Švicarski nacionalni praznik (njemački: Schweizer Bundesfeiertag, francuski: Fête nationale suisse, talijanski: Festa nazionale svizzera, rimska: Fiasta naziunala svizra) obilježava se 01. augusta a zvanično slavi kao Švicarski nacionalni praznik od 1891.godine. 

Davne 1291.godine, 01. augusta,  na legendarnoj Rütli livadi iznad jezera Lucern, stanovnici Uri, Schwyz i Unterwalden potpisali su ugovor o uzajamnoj pomoći i zaštite, pod nazivom “Federalna povelja”, koja se od tada smatra Švicarskom poveljom o osnivanju.

 

Vatromet iznad rijeke Rajne u švicarskom gradu Baselu povodom Švicarskog nacionalnog dana (Keystone)

 

 

Druge objave u kategoriji