Search

Projekat urbane poljoprivrede u Tuzli: Imate zemljište, nudi vam se zaposlenje!

Na području grada Tuzla uspješno se realizuje aktivnost uspostave urbane farme kroz saradnju Grada Tuzle, Projekta zapošljavanja mladih (YEP) i Projekta mentalnog zdravlja. Oba pomenuta projekta podržava Vlada Švicarske.

Aktivnost je već dala značajne rezultate u radnoj integraciji i destigmatizaciji osoba sa problemima u mentalnom zdravlju. Ova korisnička populacija se na poljoprivrednom zemljištu koje je na raspolaganje stavila zadruga Agropromet već bavi proizvodnjom kornišona, a uspostavljen je i zasad malina.

Imajući u vidu postignute rezultate, danas je u Sarajevu održan sastanak predstavnika Grada Tuzle i zadruge Agropromet sa timom Projekta zapošljavanja mladih o proširenju aktivnosti u novoj poljoprivrednoj sezoni. Uz dodatnu površinu ogledne farme od jednog hektara, u narednoj sezoni dogovoreno je širenje proizvodnje i na korisnike koji posjeduju vlastito zemljište. Ovim korisnicima biće pružena stručna podrška te pomoć u realizaciji nabavki repromaterijala i plasmanu proizvoda na tržište. 

S tim u vezi, obavještavamo sve zainteresovane socijalno i materijalno ugrožene osobe i mlade osobe sa područja Grada Tuzla, koje se nalaze na evidenciji nezaposlenih, a zainteresovani su za bavljenjem poljoprivrednom proizvodnjom, da imaju mogućnost da se uključe i zaposle kroz navedeni projekat.

Uslov za uključivanje u projekat je da posjeduju vlastito poljoprivredno zemljište ili zemljište ustupljeno na korištenje ili uzeto u zakup – istakli su iz Službe za ekonomski razvoj i društvene djelatnosti Grada Tuzla.

Za sve dodatne informacije, zainteresovani se mogu obratiti Službi za ekonomski razvoj i društvene djelatnosti, Gradska uprava Tuzla, Ul. ZAVNOBiH-a 11, II sprat, kancelarija br. 232., kontakt tel: 035/ 307-416, ili da se jave u PZ „Agropromet“, ul. Mikelje Tešića br. 92, Simin Han, kontakt osoba Senad Ćerimović, kontakt tel: 035/312 851.

Druge objave u kategoriji