Search

Radite na farmama i obiđite svijet – besplatno!

Sarajevo, 26.11.2013.

Kada bi vam neko rekao da za samo nekoliko sati posla svakog dana možete besplatno da obiđete cijelu planetu, vjerovatno mu ne biste povjerovali. Ipak, to je istina, jer je riječ o volonterskom turizmu na farmama.

Kako sve funkcioniše?
Mnoge farme, naročito one koje su uključene u projekte za očuvanje prirode, pozivaju ljude da volontiraju i pomažu u svakodnevnim obavezama u zamjenu za besplatnu hranu i smještaj.

Ako ste voljni da “zasučete rukave”, to je odličan način da upoznate seoski način života širom svijeta i uživate uvijek u novom okruženju, gotovo besplatno.

Farme koje primaju volontere možete naći putem sajtova poput wwoof.net ili Growfood i kontaktirati direktno vlasnike, kako biste zakazali svoj boravak.

Većina farmi zahtijeva da ostanete barem jednu do dvije nedjelje, ali o dužini boravka pregovarate sa domaćinima i ona može da varira.

Neki su spremni i da vas povedu u obilazak, dok će drugi zahtijevati i nekoliko mjeseci vašeg angažmana.

Šta se sve radi?
Na farmama uvijek ima posla – od branja grožđa, do pravljenja sušare ili učenja o sistemu navodnjavanja.

Naravno, tu je i briga o domaćim životinjama, rad na polju, kao i tradicionalni kućni poslovi.

Radno vrijeme varira od nekoliko do osam sati.

Pažljivo proučite informacije o radu, kako biste o svemu mogli da razgovarate sa domaćinima.

Da li je bezbjedno?
Provera bezbjednosti kod domaćina zavisi od organizacije i zemlje koju namjeravate da posjetite.

Neke regionalne grupe u sklopu WWOOF posjećuju domaćine, prije nego što prihvate da objavljuju njihove oglase, ali to nije uvijek slučaj.

Takođe, negdje možete pročitati iskustva putnika sa nekim od domaćina, što je slučaj sa Growfood.

Savjet iskusnog “putujućeg poljoprivrednika”

“Najbolje je da odmah pitate domaćina šta od vas očekuje, prije nego što ga uopšte uzmete u obzir”, kaže Lara Houv iz Velike Britanije koja je ostajala na farmama u Francuskoj i Danskoj putem sajta WWOOF.

“Tako ćete smanjiti vjerovatnoću da vas neko izrabljuje, a znaćete i šta treba da ponesete od stvari”, kaže ona.

Gdje da se prijavite?
WWOOF je osnovan 1071. u Londonu, ali ima poslovnice širom sveta.

Regionalne grupe koje se nalaze najbliže Srbiji su u Bosni, Sloveniji i Crnoj Gori. Godišnja članarina iznosi oko 18 eura i zahvaljujući njoj možete da dođete do 208 farmi u 45 zemalja.

Growfood trenira novu generaciju takozvanih farmera u održivoj proizvodnji. Sajt ima mrežu od hiljada farmi, uglavnom u SAD, ali i u ostatku svijeta. Registracija je besplatna.

HelpX, odnosno Help Exchange pokrenut je 2001. i nudi volonterske angažmane uglavnom u Australiji i Novom Zelandu. Volonteri se mogu registrovati besplatno, ali neće biti u potpunosti vidljivi u pretrazi. Za puno korištenje sajta, treba uplatiti oko 20 evra za dvije godine. (6yka.com)

Druge objave u kategoriji