Search

Radnici prije odlaska u Sloveniju trebaju kontaktirati Agenciju za rad i zapošljavanje BiH

Delegacija Agencije za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine, održala je sastanak s predstavnicima Nezavisnog sindikata radnika Slovenije da bi se razmotrile mogućnosti unapređenja implementacije Sporazuma o zapošljavanju bh. radnika u Sloveniji.

Sastanku u Sloveniji prisustvovali su i predstavnici inspekcije za rad te države, kojima su predočeni problemi s kojima se radnici iz BiH susreću kod poslodavaca u Sloveniji.

Konstatovano je da se, kao preventivna mjera, trebaju uložiti napori oko informisanja radnika koji se namjeravaju zaposliti u Republici Sloveniji i da bi se u Agenciji trebali informisati o bitnim detaljima u vezi s pravima radnika.

“Imamo situaciju da većina radnika koji odlaze u inostranstvo ne koriste u dovoljnoj mjeri kapacitete Agencije, odnosno da nas ne kontaktiraju da bi saznali detalje oko Sporazuma i uslova zapošljavanja u Sloveniji, rekao je Bandić.

Apelovao je da radnici ne potpisuju nikakve neispunjene papire, da ne potpisuju nikakve ugovore ili izjave koje ne razumiju, već da se u tim slučajevima obrate slovenskom sindikatu za pomoć te Nezavisnom sindikatu radnika Slovenije, saopšteno je iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH. 

Druge objave u kategoriji