Search

Rang lista Klubova – ko je najbolji?

Često nam govore da ne  očekujemo priznanje za ono što radimo, jer se ono što radimo ne može adekvatno izmjeriti, a ako se nešto ne može izmjeriti, kako znati da je dobro? Kako bi se mjerila uspješnost rada Klubova za traženje posla, jedne aktivne mjere koja ima za cilj aktivaciju i zapošljavanje dugoročno nezaposlenih mladih, Projekat zapošljavanja mladih je razvio jednostavan sistem mjerenja učinaka po prvi put za jednu aktivnu mjeru u BiH i na osnovu nekoliko pokazatelja moguće je znati ko radi dobro svoj posao.

Obzirom da se nakon tri godine uspostave prvog Kluba interes za Klubove povećava, a posebno interes za rang listu putem koje se Klubovi rangiraju na osnovu uspješnosti, želimo podsjetiti na četiri definisana indikatora:

1. broj polaznika

2. broj intervjua za posao

3. broj zaposlenih osoba

4. odnos broj zaposlenih – broj polaznika.

Rang lista se koristi za mjerenje, odnosno međusobno poređenje, uspješnosti rada Klubova. Rang lista je alat koji se koristi da se odrede najuspješniji klubovi, te da se svi drugi motivišu da rade što bolje, odnosno da se organizuje razmjena praksi između uspješnih i manje uspješnih klubova. Dokaz da je rang lista poslužila dobroj motivaciji voditeljima Klubova je činjenica da je osjetan veliki napredak u radu Klubova i njihovoj aktivnosti, što se odrazilo na broj polaznika koji je za čitavu 2013.godinu iznosio 920, a do jula 2014.godine (7 mjeseci) ima 931 član, od čega se 166 već zaposlilo.

Svaki od indikatora uspješnosti ima svoju težinu, a svaka lokacija ima svoje ciljeve koji su kreirani u skladu sa lokalnom ekonomskom situacijom te iz tog razloga je na rang listi već par mjeseci Kalesija na prvom mjestu, Sarajevo na drugom te Modriča na trećem.

Nekoliko faktora je uticalo na ovakav napredak, ali su ljudski potencijali pokretač svega pa tako i njihova dobra motivacija može poslužiti da se naprave pomaci. Svaki put sebi postavljamo sve više ciljeve i zato i Projekat ima tako ambiciozan cilj, a to je da se do marta 2014. godine putem Klubova i srodnih aktivnosti zaposli 1100 mladih osoba.

 

 

Druge objave u kategoriji